- Despre mine
- Parlamentul European
- Comisii & Delegații
- Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE)
- Comisia pentru control bugetar (CONT)
- Comisia pentru afaceri externe (AFET)
- Comisia pentru petiții (PETI)
- Delegația la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova (D-MD)
- Delegația la Adunarea Parlamentară Euronest
- Intergrupul pe anticorupție
- Voturi în Parlamentul European
- Evenimente
- Comisii & Delegații
- În România
- Media
- Transparență
- Dialog
Calea către schimbare: Fonduri europene pentru România

Ca europarlamentari, la fiecare întâlnire cu cetăţenii am fost întrebaţi: care sunt fondurile europene disponibile? Care sunt pașii pe care ar trebui să-i urmăm pentru a putea accesa finanțările europene? Cum putem folosi fondurile europene pentru a îmbunătăţi lucrurile în comunitatea noastră?
Acest mic ghid privind fondurile europene este un proiect comun, pornit din dorinţa noastră de a aduce informaţia acolo unde este mai mare nevoie de ea: la firul ierbii, la cetăţean şi la autorităţile locale, în comunităţi.
La mai bine de 13 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, fondurile europene sunt încă un concept abstract și nebulos pentru mulți dintre cetățeni, iar rata de absorbție a lor de către țara noastră rămâne în continuare sub media europeană.
79.917.000.000 euro vor fi la dispoziţia României în următorul Cadrul financiar multianual, 2021-2027. La aceşti bani vom avea acces doar dacă venim cu proiecte care să fie finanţate de UE. Din CFM, României i-au fost alocate 46,3 miliarde de euro pentru următorii 7 ani. Din Next Generation EU, care va ajuta Uniunea Europeană să se refacă economic în urma pandemiei COVID-19 și va susține investiții în tranzițiile către economia digitală și verde, România va primi 16,8 miliarde de euro granturi, iar 16,7 miliarde de euro în împrumuturi. Dacă autorităţile îşi vor face treaba, aceşti bani pot să aibă un efect real în viaţa cetăţenilor: infrastructură de calitate, şcoli şi spitale moderne, proiecte care să creeze locuri de muncă durabile, un mediu mai curat şi o administraţie digitalizată, demnă de secolul 21.
Chiar dacă în acest moment negocierile finale cu Parlamentul European asupra bugetului pe termen lung al Uniunii și asupra planului de relansare economică sunt încă în curs, este cert că România are o șansă extraordinară de a avansa, în sfârșit, în modernizarea țării, iar în acest proces, rolul administrațiilor locale şi judeţene va fi crucial.
În fine, acest ghid s-a născut din dorința noastră de a ne juca pe deplin rolul de deputați europeni, un rol înțeles ca interfață între cetățeni și Uniunea Europeană. Există numeroase oportunități de dezvoltare disponibile autorităților locale din România și ne dorim ca o mai bună cunoaștere a acestora să ducă la beneficii concrete pentru români.
Vom completa informaţiile prezentate aici în viitorul apropiat pentru a reflecta ultimele evoluții ce vor interveni odată cu adoptarea noului Cadru financiar multianual 2021-2027.
Ca români şi ca europarlamentari care reprezintă România în Parlamentul European, ne dorim să vedem comunităţile din România dezvoltându-se cu bani europeni.
Românii merită o viaţă mai bună: să aibă slujbe mai bune, să-şi trimită copiii la şcoli moderne, să fie trataţi în spitale curate şi bine dotate, să respire un aer mai curat, să meargă pe străzi neaglomerate. Pentru toate acestea, ne sunt la dispoziţie aproape 80 de miliarde de euro în următorii şapte ani. Haideţi să nu-i lăsăm să se irosească!
Ramona Strugariu şi Nicu Ștefănuță