Cu peste 1000 de investigații active în 2022, sechestru pus pe active în valoare de aproape 360 milioane de euro, 87 de rechizitori și 20 de condamnări, EPPO – deși subfinanțat – și-a dovedit pe deplin valoarea în ceea ce privește protejarea intereselor financiare ale UE.
Am avut astăzi un dialog, în cadrul comisiilor reunite LIBE-CONT, cu procuroarea-șefa europeană, Laura Codruța Kovesi, despre principalele reușite ale Parchetului European, despre nevoia de a suplimenta resursele alocate EPPO, despre cum poate să îşi exercite EPPO competența cu privire la fondurile europene din Facilitatea de Redresare şi Reziliență cât mai bine şi mai eficient, precum şi despre colaborarea cu Republica Moldova.
EPPO livrează rezultate excelente cu resurse minimale, dar această situație trebuie reglată rapid. Numărul investigațiilor crește, iar complexitatea lor devine ce în ce mare, mai ales în contextul alocării și cheltuirii fondurilor din cadrul Mecanismului de redresare și reziliență. Parlamentul, împreună cu Consiliul, trebuie să susțină un buget şi resurse adecvate pentru acest volum de muncă.