Intervenție plen – Raportul PIF 2021

Raportul PIF 2021 a arătat că deşi numărul cazurilor de fraudă și de nereguli raportate de autoritățile competente UE și naționale a rămas stabil în 2021 față de 2020, valoarea acestora a crescut semnificativ, de la 1,46 miliarde EUR în 2020 la 3,24 miliarde EUR în 2021. Acest lucru este cu adevărat îngrijorător.

Detectarea fraudelor și a neregulilor durează prea mult, cu o medie de doi ani și jumătate, trei ani până când acestea sunt raportate Comisiei. Trebuie să lucrăm împreună pentru a schimba acest lucru. EPPO și OLAF fac o treabă excelentă, dar statele membre trebuie, la rândul lor, să-și îmbunătățească semificativ metodele de detectare pentru a reduce acest decalaj uriaș.

Din fericire, la 1 iunie 2021, EPPO și-a început în sfârșit activitățile operaționale și și-a dovedit din plin eficienția şi capacitatea de a acționa, în ciuda resurselor minime și a presiunii extreme a timpului.

Deși bugetul său pentru 2021 a fost mai mic de 45 de milioane de euro, EPPO a reușit să dispună confiscarea a peste 250 de milioane de euro în primul an de operațiuni.

Asta înseamnă că noi, cei din această instituție și de acasă, trebuie să asigurăm sprijin deplin Parchetului European. Este unul dintre cele mai performante proiecte din Europa de până acum. Au nevoie de bani, de resurse umane, de încredere. Să le oferim mijloacele necesare și vom reuși cu toții să combatem mai eficient frauda în Uniunea Europeană.