Rolul culturii în promovarea democrației

Am pregătit în ultimele săptămâni, alături de echipa mea, un eveniment pe care îl aștept cu nerăbdare de luni bune și care se întâmplă în sfârșit, marțea viitoare, pe 6 decembrie, la Bruxelles. 

Este vorba despre o discuție altfel despre rolul culturii în promovarea democrației, despre identitatea națională în contextul apartenenței la Uniunea Europeană și despre cum sectorul cultural, puternic afectat de pandemie, contribuie decisiv la promovarea valorilor care ne unesc, despre artiști și rolul lor în societatea românească, despre cum îi putem prețui și respecta mai mult și despre cum le putem promova talentul la nivel european. 

Sunt onorată să îi am alături de mine pe unii dintre cei mai apreciați oameni de cultură din România, pe care nu numai că îi apreciez enorm, dar cărora le sunt și recunoscătoare că au acceptat invitația de a veni la Bruxelles, în ciuda angajamentelor și proiectelor în care sunt implicați. 

Printre vorbitorii invitați se numără: Radu Vancu, critic literar; Corina Șuteu, critic de teatru, manager cultural și ministra a culturii în guvernul tehnocrat; Silviu Iliuță, scriitor; Bianca Bor, coregrafă și balerină, Claudiu Komartin, poet, și Simona Iliuță, producător TV. 

Și pentru că mi-am dorit că această dezbatere să fie cât mai aplicată și să genereze soluții concrete, am invitat din România un grup de 50 de tineri studenți la artele spectacolului, dansatori, actori, graficieni, scriitori și artiști plastici, cărora să le prezint activitatea Parlamentului European și alături de care să punem lucrurile în mișcare. Soluțiile trebuie să vină în urma consultarilor cu oamenii, pentru că ei sunt cei care știu cel mai bine care sunt provocările din sistem.

Dacă sunteți în Bruxelles, vă invit să veniți alături de noi începând cu ora locală 18:00, completând formularul următor: https://forms.gle/suLyCbGcJsHL5PPs6