Intervenție plen: Directiva europeană anti-SLAPP “Legea Daphne”

Am luat în această seară cuvântul, în plenul Parlamentului European, și am vorbit despre importanța presei libere, a jurnaliștilor și a tuturor celor care își continuă investigațiile în ciuda presiunilor la care sunt supuși.

Vă invit să urmăriți mai jos intervenția completă:

Poți lupta cu o armă, sau poți lupta cu stiloul în mână. Istoria a arătat că, de cele mai multe ori, un stilou a fost mai puternic decât o armă. Pentru acei “soldați ai adevărului”, precum Daphne, lupta pentru o lume cu mai puțină corupție, pentru libertatea de exprimare și statul de drept i-a costat viața.

Au ucis-o, cu impunitate, până astăzi, dar nu i-au putut omorî povestea. Proiectul “Daphne – Povești interzise” există în continuare, ducându-i munca mai departe.

Guvernele ar trebui să onoreze aceasta lupta pentru adevăr, nu să o îngroape. Trebuie să punem capăt impunității pentru cei care reduc la tăcere jurnaliștii, activiștii și lucrătorii mass-media. Asta trebuie să facem în această instituție, să legiferăm și să lucrăm cu guvernele noastre astfel încât aceste practici să înceteze și jurnaliștii să fie protejați. Asta îi datorăm lui Daphne și oamenilor ca ea.

Altfel, nu va mai fi niciun adevăr pentru care să luptăm. Și vă rog, dragi colegi și domnule comisar, luați în considerare redenumirea Directivei europene anti-SLAPP „Legea Daphne”. Ea merită asta.