CONT: Descărcare de gestiune a Frontex

Mai multă responsabilitate și grijă pentru banii cetățenilor europeni

Am explicat, în Comisia pentru control bugetar, de ce consider că agenția europeană Frontex, care este practic poliția de frontieră a Uniunii Europene, nu trebuie să primească descărcare de gestiune până când problemele generate de fosta conducere executivă nu vor fi rezolvate.

Trebuie să crească transparența instituțională, este nevoie de finalizarea angajării a cel puțin 40 de responsabili pentru respectarea drepturilor fundamentale, trebuie oprite operațiunile cu statele membre care încalcă dreptul european şi este fundamentală investigarea tuturor cazurilor de hărțuire din Agenție, cu rezultate concrete, măsuri şi un plan specific pentru a descuraja agresiunea sexuală şi de orice fel în rândul angajaților.

Avem un raport OLAF finalizat cu concluzii dure, şi altele două în lucru. Frontex are nevoie de timp pentru a recupera încredere şi a-şi exercita mandatul la cel mai înalte standarde de integritate şi eficiență. Iar oamenii din Agenție trebuie să se simtă protejați, nu terorizați de o cultură organizațională care poate deveni toxică.

Vom lucra îndeaproape cu actual conducere pentru rezolvarea tuturor problemelor și readucerea Agenției pe drumul cel bun. Un Frontex puternic este și garanția unei Europe mai sigure.