Intervenție plen privind relația Uniunii Europene cu Republica Moldova

Republica Moldova merită încredere. Republica Moldova merită perspectiva europeană și statutul de țară candidată. Nu pentru că e un moment politic important care trebuie valorificat. Ci pentru că ne-a dovedit că merită această încredere.

Europa de astăzi este rezultatul unei viziuni a unor oameni, pentru un viitor al păcii, al democrației și prosperității. Noi nu avem voie, acum, în plin război al imperialismului împotriva democrației, să ignorăm această viziune. Europa viitorului NU este un spațiu pe care îl umplem cu reguli, ci este fiecare om câștigat, în societate și în guverne, care luptă pentru aceste reguli. Și pentru valorile noastre. Care le însușește. Care le apară. 

O țară cât un land din Germania, cu un filon proeuropean cât toată inima Europei, trebuie să fie parte a construcției noastre.  

Economiile cresc și se dezvoltă în niște ani. Dar pentru că națiunile să aspire la identitatea europeană a fost nevoie de zeci de ani. Republica Moldova are astăzi, acum, această aspirație. Banii, regulile asumate și respectate, capitolele de aderare sunt instrumente. Obiectivul este să o aducem acasă. Aici. În familia europeană. Chiar dacă nu e ușor, chiar dacă nu va fi mâine. 

Deschideți porțile pentru cei care CRED, SIMT, ACȚIONEAZĂ european. Asta înseamnă viziune pentru Europa.