Intervenție plen privind descărcarea de gestiune a Curții de Justiție a UE și a agențiilor JAI

Ca raportor Renew Europe pentru descărcarea de gestiune a Curții de Justiție a UE și a agențiilor care operează în zona justiției și afacerilor interne, am luat astăzi cuvântul în plenul Parlamentului European pentru a puncta o parte dintre concluziile la care am ajuns după câteva luni bune de lucru asupra acestor dosare.

Am analizat toate rapoartele puse la dispoziție de agenții, am stat de vorbă cu conducerea lor și am negociat cu celelalte grupuri politice astfel încât să putem reflecta – în rapoartele Parlamentului European – cât mai bine realitatea și vulnerabilitățile acestor agenții.

Pe scurt, anul 2020 – pentru care s-a cerut descărcarea de gestiune – nu a fost unul simplu pentru nicio agenție sau instituție europeană. Am asistat, cu toții, la o gravă criză sanitară, care a venit la pachet cu o reorganizare forțată a muncii și cu nevoia de digitalizare și de asigurare a continuității activității instituționale.

Mă bucur că atât Curtea de Justiție, cât și agențiile de care m-am ocupat, s-au adaptat rapid noilor provocări și au colaborat excelent atât între ele, cât și cu autoritățile naționale competente. Curtea de Justiție însă a excelat pe toate capitolele – de la eficiență, performanță bugetară, politică de personal, inițiativele de cooperare, tranziția ecologică și până la asigurarea unui acces echitabil și ușor la justiție pentru toată lumea.

În ceea ce privește Frontex însă, avem în continuare nevoie de reforme care să transforme agenția într-un instrument puternic, independent și de încredere pentru protejarea frontierelor noastre externe. Cu atât mai mult acum, pe timp de război.

Demisia domnului Leggeri nu rezolva toate aceste vulnerabilități. Mai avem mult de lucru, mai ales în privința stabilirii unor proceduri clare de lucru, de o asumare transparentă a responsabilităților și de respectarea tuturor drepturilor fundamentale. Sper ca noul management interimar și viitoarea conducere să înțeleagă că este nevoie de un proces intern de reformă și că noi, Parlamentul European, vom susține toate aceste eforturi.