Intervenție plen privind libertatea presei

Astăzi este mai mult decât oricând despre ei, despre jurnaliștii români, europeni şi ai lumii, despre adevăr, despre lucrătorii mass-media și dreptul nostru, al tuturor, la liberă exprimare. Astăzi, de Ziua internațională a libertății presei, este despre cei care înfruntă zilnic corupția și abuzurile din sistem, care asigură pluralismul şi combat dezinformarea. Este despre jurnaliștii care relatează din teatre de război şi sfidează propaganda lui Putin, Orbán sau Lukashenko. Fac asta cu prețul siguranței lor, sub amenințări, campanii de denigrare și procese în instanță.

Am amintit astăzi, în plenul Parlamentului European, doar câteva nume care se luptă în instanțe pentru că au avut curajul de a spune adevărul: Emilia Șercan, Diana Oncioiu, Vlad Stoicescu, Ovidiu Vanghele; dar există o lungă listă de jurnaliști români şi internaționali care își fac meseria cu profesionalism, în condiții precare, oameni care nu au putut să fie cenzurați și intimidați de-a lungul timpului, în ciuda tuturor presiunilor la care au fost supuși.

Poveștile lor și agresiunile cu care se confruntă, de cele mai multe ori chiar de la autoritățile statelor care ar trebui să le ocrotească munca, de la politicieni corupți, oligarhi şi regimuri opresive trebuie să ajungă la toată lumea. Oamenii trebuie să afle şi să prețuiască lupta pentru adevăr.

Siguranța jurnaliștilor trebuie să fie în prim-planul politicii europene. Am încredere că Directiva anti-SLAPP și Media Freedom Act, la care voi contribui activ, vor aduce mai multă stabilitate şi protecție jurnalismului de calitate. Dar avem un drum lung şi complex înainte, pentru ca o implementare eficientă să fie posibilă. Iar legislația europeană trebuie completată cu măsuri naționale ferme şi cu respect pentru munca jurnalistului, pe care trebuie să îl cultivăm fiecare dintre noi.

Jurnaliştii trebuie sprijiniți, şi european, şi național, cu fapte și acțiuni, nu doar cu vorbe. Ei sunt arhitecți ai libertății, pluralismului, societăților informate și reziliente.

La mulți ani presei libere şi tuturor lucrătorilor media care o fac posibilă!