Am cerut Comisiei Europene includerea de urgență a Elveției pe lista țărilor cu risc crescut pentru infracțiuni financiare

Jurnaliști din întreaga lume și-au unit forțele și au documentat una dintre cele mai mari investigații din sistemul bancar mondial. 30.000 de clienți – printre care oligarhi, politicieni corupți și infractori din întreaga lume, 18.000 de conturi bancare și peste 100 de miliarde de dolari, bani proveniți de cele mai multe ori din acțiuni ilegale. Aceste cifre ne-au demonstrat amploarea cu care sistemul bancar din Elveția ignoră recomandările FATF și regulile internaționale cu privire la combaterea spălării banilor.

Nu putem închide ochii la acest lucru. Noile propuneri legislative pentru combaterea spălării banilor în Uniunea Europeană includ repere solide pentru relația cu statele terțe cu grad ridicat de risc. Vrem să fim credibili cu aceste propuneri şi să putem acționa în aceste jurisdicții. Dar asta înseamnă în primul rând să le recunoaştem şi să ne facem curat în propria curte europeană. Doar aşa putem combate spălarea de bani real şi eficient.