Am participat în această dimineață la un schimb de opinii cu comisara Helena Dalli, pe marginea noii propuneri legislative a Comisiei Europene cu privire la combaterea violenței domestice.
Salut aceastā propunere legislativă şi cred că este un pas istoric. În România, o femeie este bătută la fiecare 30 de secunde. Dincolo de violența fizică, femeile se confruntă, însă, și cu un nou tip de violență – cea din mediul online – cu hărțuire, cu amenințări sau chiar cu diseminarea, de către parteneri, de conținut intim fără acordul lor. Toate aceste tipuri de violență domestică produc, la nivel european, traumele emoționale necuantificabile, iar costurile materiale sunt estimate de EIGE la 289 de miliarde de euro/an.
Am cerut Comisiei Europene să fie un actor activ, structurat şi implicat în combaterea violenței domestice. Să preia lead-ul comunicațional în campanii de conştientizare. Să implice organizațiile societății civile şi toată experiența lor în elaborarea de soluții. Să ia în calcul, sectorial, că autoritățile de aplicare a legii au nevoie de training specific pentru a combate aceste forme de violență. Am cerut ca aceste planuri ambițioase europene să fie şi finanțate corespunzător.
Educația este esențială în tot aces proces, la fel ca și programele de formare pentru autoritățile de aplicare a legii. Chiar dacă Uniunea Europeană nu are neapărat prerogativele necesare pentru a interveni mai mult în sistemele de educație, statele membre trebuie să o facă, iar Comisia poate face recomandări. Avem nevoie să fim aproape de oameni, de comunitățile vulnerabile, trebuie să fim oriunde mai există încă ideea că “bătaia este ruptă din Rai”. Trebuie să educăm, informăm și creștem copii care înțeleg că orice formă de violență este inacceptabilă.
Nu în ultimul rând, avem nevoie de voci masculine, tot mai multe, care să condamne acest fenomen. Sper că efortul reunit de pe toate aceste paliere va avea succes. Trebuie să reuşim.