Plen: Revocarea “vizelor și a pașapoartelor de aur”pentru oligarhii ruși în Europa

Invazia ilegală și neprovocată a Rusiei în Ucraina ar trebui să ne trezească pe toți la realitate și să ne facă mai conștienți de riscurile care vin la pachet odată cu “vizele de aur” – vulnerabilități de securitate, spălarea de bani, evaziunea fiscală și corupția. Comisia Europeană trebuie să interzică definitiv posibilitatea oligarhilor de a-și mai putea cumpăra cetățenia sau rezidența europeană, pe baza schemelor de investiții.

Între 2011 și 2019, peste 132.000 de persoane au obținut rezidența sau cetățenia unui stat membru al Uniunii Europene, cu investiții în valoare de 21,4 miliarde de euro. Aceste sume nu ne pot cumpăra tăcerea sau obediența față de regimuri dictatoriale sau corupte. Este incorect, imoral și contrar tuturor valorilor pe care s-a fondat proiectul european.

Uniunea Europeană nu mai poate reprezenta adăpostul de lux pentru cei care încalcă legea, drepturile omului, pentru rețele de criminalitate organizată şi pentru invadatori.

Cer ferm Comisiei Europene să acționeze și să propună legislație. Trebuie să anulăm toate “pașapoartele de aur” pentru cei care se află pe listele de sancțiuni, trebuie să interzicem “vizele de aur”. Totodată, statele membre trebuie să se uite cu atenție câte dintre aceste investiții sunt făcute cu adevărat în economie, în industrie sau în îmbunătățirea vieții oamenilor și câte sunt, de fapt, în vile, proprietăți de lux şi rețele mafiote, care spală bani. Despre asta este vorba, de cele mai multe ori.