Am cerut astăzi, împreună cu colegii din Grupul de lucru pentru mass-media din Parlamentul European, protejarea – prin toate mijloacele avute la dispoziție – a integrității fizice și psihice a jurnaliștilor care transmit din zonele afectate de invazia ilegală și neprovocată a Ucrainei de către Rusia.
Cu toții am văzut în ultimele zile jurnaliști care transmit din adăposturi, din clădiri bombardate sau chiar de pe stradă, la doar câțiva pași de confruntări militare violente. Cu toții am văzut imaginile live cu bombardamentul turnului de televiziune din Kiev. Cu toții am văzut jurnaliști atacați, intimidați și agresați de forțele invadatoare ale Rusiei. Cu toții am văzut toate aceste realități crunte din confortul propriilor locuințe, asta în timp ce jurnaliștii europeni și internaționali își riscă viața, clipă de clipă, pe câmpul de luptă.
Avem nevoie de prezența lor în zonă pentru o informare corectă, obiectivă, care să confirme sau să infirme informațiile comunicate de autoritățile guvernamentale din ambele tabere, care să combată dezinformarea și știrile false, care să ne permită să fim ancorați la realitățile trăite de cetățenii ucraineni și să acționăm ca atare.
Am cerut echipamente de protecție pentru jurnaliști, am cerut truse medicale și de prim-ajutor și încetarea tuturor ostilităților împotriva lucrătorilor mass-media.
Totodată, ne exprimăm întreaga solidaritate cu jurnaliștii independenți ruși care, deși din ce în ce mai puțini, reușesc să aducă un strop de adevăr în marea de minciuni promovată de Kremlin în rândul cetățenilor ruși cu privire la așa numita “operațiune de denazificare”.
Declarația completă poate fi consultată mai jos.
