Angajamentul nostru pentru tineri este șansa de a reînnoi așteptările și încrederea noii generații în Uniunea Europeană
Pentru noi, toți, pandemia de COVID-19 a fost despre lipsa de predictibilitate, despre incertitudini, stres și teama constantă de a nu-i pierde pe cei dragi. În rândul tinerilor, efectele pandemiei s-au resimțit critic:
👩🏫 Școală online fără infrastructură adecvată, fără profesori pregătiți pentru acest nou tip de predare și fără o strategie educațională clară.
🚪Lockdown, restricții și limitarea bruscă a tuturor interacțiunilor sociale. Mai mult timp acasă, fără prieteni, colegi sau șansa de a întâlni oameni noi.
👔 În căutare de locuri de muncă pe o piață cu un viitor greu de anticipat, o piață aflată într-un proces spontan de restructurare și regândire a mecanismelor interne.
Au fost măsuri necesare pentru a limita efectele pandemiei, cu un preț uriaș, însă, plătit de tineri. Tocmai de aceea, în 2022, Anul European al Tinerilor, USR și Renew Europe propun o serie de măsuri concrete care să-i ajute pe tineri să depășească mai ușor provocările din ultimele 24 de luni.
Iată câteva lucruri pe care le propunem concret:
✅ alocarea de fonduri care să sprijine dezvoltarea competențelor lingvistice și digitale ale tinerilor.
✅ investiții în programe de formare care să îi ferească pe tineri de pericolele de pe rețelele sociale și să-i ajute să distingă între dezinformare și informații verificabile.
✅ acces facil la programe de mobilitate, la stagii plătite de practică și la schimburi de experiență care să-i facă să călătorească mai mult și să descopere valorile care ne unesc.
✅ mai multe vizite de studiu ale tinerilor în Parlamentul European, mai multe evenimente transnaționale destinate tinerilor europeni, mai multe șanse de a se cunoaște reciproc și lega prietenii.
✅ o integrare mai bună a tinerilor pe piața muncii, chiar dacă asta înseamnă programe suplimentare de formare, finanțate la nivel european.
✅ combaterea sărăciei în rândul tinerilor, a abuzurilor, traficului de persoane și a abandonului școlar prin programe țintite, finanțabile de la bugetul Uniunii Europene.
Dragos Pîslaru, colegul meu, coordonează acest task force pentru tineret, împreună cu Laurence Farreng. E un proiect Renew Europe de care suntem mândri, care este lansat şi prezentat în dezbaterea plenară de la Strasbourg chiar acum şi pentru care merită să ne batem în echipă, până la capăt.
