Intervenție privind evaluarea activității Eurojust

Cooperarea dintre Eurojust și Parchetul European deja dă rezultate, cu efecte pozitive pentru România

Am participat în această dimineață – împreună cu colegi din Parlamentul European și parlamentele naționale – la o discuție organizată de Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) pe tema evaluării activității Eurojust.

Am subliniat în cadrul intervenției că Eurojust este o agenție europeană model pentru Uniunea Europeană și un exemplu de bune practici pentru autoritățile naționale. Mai mult decât atât, cooperarea judiciară transfrontalieră între Eurojust, Europol şi statele membre are rezultate tot mai bune iar echipele de investigație comune fac o treabă excelentă. România este un beneficiar direct al acestei cooperări. Cu titlu de exemplu, Eurojust, Europol și autoritățile judiciare și polițienești din Italia şi din România au destructurat o rețea infracțională implicată în spălare de bani și criminalitate cibernetică, cu profituri ilicite estimate la peste 20 de milioane de euro.

Am cerut părerea experților și practicienilor prezenți la întâlnire – Jose de la Mata, responsabil Eurojust pentru relația cu EPPO; Frederic Baab, procuror european și Nils Behrndt, director general adjunct în cadrul DG Justiție, Comisia Europeană, cu privire la modul în care putem îmbunătăți și mai mult această cooperare la nivel european și combate mai eficient spălarea banilor și finanțarea terorismului.Intervenția completă poate fi urmărită mai jos.