Vom avea în curând instrumente juridice şi un cadru legislativ care să permită ocrotirea presei libere şi a jurnaliştilor. Preşedinția franceză şi-a exprimat întreaga susținere pentru acest cadru legislativ.
Am participat aseară la un dialog cu Clement Beaune, secretarul de stat pentru afaceri europene din cadrul Guvernului Franței, cu care am discutat despre creșterea mișcărilor extremiste în Europa, xenofobie, libertatea presei și ura promovată în societate de anumite facțiuni politice, inclusiv din România.
Am profitat de această ocazie pentru a-i prezenta și domnului Beaune și colegilor din Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) derapajele AUR în România cu privire la libertatea presei, dreptul la liberă exprimate și promovarea discursului instigator la ură.
După ani întregi de progres, de sacrificii și eforturi pentru democratizarea și europenizarea României, după atâtea lecții dure ale istoriei și zeci de mii de victime ale radicalizării, extremismul nu poate și nu trebuie să fie din nou sădit nicăieri în România sau Uniunea Europeană. La fel de bine cum nu putem lăsa un partid extremist să calce în picioare peste 30 de ani de drepturi, libertăți și valori comune.
I-am cerut în acest sens domnului Beaune să acționeze ferm – prin mecanismele avute la dispoziție de Franța odată cu preluarea președinției rotative a Consiliului UE – împotriva extremismului european și să sprijine totodată o agendă puternică și curajoasă în favoarea consolidării libertății presei pe continent, în randul statelor membre.
Libertatea mass-media trebuie apărată cu orice preț de autoritățile naționale, de cele europene, de partenerii externi și de toți actorii care înțeleg cu adevărat rolul important jucat de presă în orice stat de drept funcțional.
Intervenția completă și răspunsul secretarului de stat francez, în materialul video de mai jos.