Intervenție privind raportul anual de implementare a acordului de asociere UE-Republica Moldova

Nu numai Republica Moldova are nevoie de UE, ci și noi avem nevoie de Republica Moldova

Am luat ieri seară cuvântul în cadrul Comisiei pentru afaceri externe (AFET) pe tema raportului anual de implementare a acordului de asociere UE-Republica Moldova, dosar pentru care colegul meu, Dragoș Tudorache, a făcut o treaba excelentă în calitate de raportor al Parlamentului European.

71% dintre cetățenii Republicii Moldova susțin obiectivul integrării țării în UE. Și cred cu atât mai mult că în astfel de vremuri complicate, trebuie să ne uităm mai atent la acele națiuni cu o puternică orientare proeuropeană, să venim în ajutorul lor și să ne pregătim să le primim în familia Uniunii.

Republica Moldova are o președintă cu viziune și o majoritate politică care susține clar și hotărât această agendă. Acum a venit vremea ca și noi să deschidem mai larg această perspectivă de integrare și să discutăm mult mai aplicat despre viitorul nostru comun.

Am discutat crearea unui grup de susținere, la nivel de Comisie, care să sprijine implementarea planului de redresare economică, care să susțină reformele politice și agenda energetică, pe modelul celei pentru Ucraina.

Am propus, de asemenea, ca Republica Moldova să găzduiască la Chișinău un eveniment pentru tineret, asociat Conferinței privind Viitorul Europei, în care să auzim şi vocile tinerilor moldoveni sau chiar mai larg, din Parteneriatul Estic. Ele contează la fel de mult ca cele ale cetățenilor europeni şi pot contribui la un proiect mai bun, mai incluziv și mai dinamic. Încurajez autoritățile din Republica Moldova să continue implementarea reformelor începute, să întarească lupta anticorupție și să acorde o atenție mai mare libertății presei și vocii societății civile.