Intervenție privind bunele practici ale Curții de Justiție a UE

Curtea de Justiție a Uniunii Europene este un model de bune practici şi de continuitate a actului de justiție în pandemie

În calitate de raportor Renew Europe pentru descărcarea de gestiune a agențiilor și instituțiilor europene care operează în zona justiției și afacerilor interne, am menționat progresele înregistrate de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, care şi-a putut continua activitatea în condiții foarte bune, în ciuda restricțiilor pandemice, adaptându-se rapid şi aplicând principiile unei justiții cu adevărat digitalizate.

Mă bucur nespus că, în ciuda consecințelor pandemiei, Curtea a reușit să-și mențină productivitatea la un nivel ridicat și să aibă grijă în același timp de sănătatea psihică și fizică a personalului. Pentru asta, a introdus un nou sistem de audiere la distanță și a organizat și condus regulat seminarii cu privire la prevenirea epuizării și la dreptul la deconectare a angajaților. Toate acestea sunt exemple de bune practici care pot fi replicate cu ușurință și de autoritățile naționale din România, atâta timp cât există interes şi voință.

Am menționat, de asemenea, progresele din anii anteriori cu privire la statutul stagiarilor. Procentul de stagiari plătiți a crescut de la sub 50% în 2019 la 72% în 2020. Mă aștept însă că în viitorul apropiat să putem vorbi de un procent de 100%. Nu doar în cadrul Curții de Justiție, ci peste tot – atât în mediul public, cât și la privat. Tinerii au nevoie de sprijin financiar în poate cea mai importantă perioada a formării lor profesionale. Asta îi va ajuta să fie mai eficienți, mai concentrați, mai buni în ceea ce fac. Iar munca lor trebuie remunerată.

Intervenția completă poate fi urmărită mai jos.