Intervenție privind descărcarea de gestiune a Comisiei Europene și a agențiilor JAI

Am încheiat vizita de lucru din Statele Unite 🇺🇸 și am revenit de ieri la Bruxelles 🇪🇺 pentru a participa la reuniunile comisiilor de specialitate de dinaintea săptămânii plenare.

Astăzi, în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE), am prezentat în calitate de raportor al Parlamentului European propunerile mele privind descărcarea de gestiune a Comisiei Europene și a agențiilor descentralizate din domeniul justiției și afacerilor interne pentru 2020. Câteva dintre aspectele pe care le-am menționat și în cadrul intervenției de mai jos sunt următoarele:

❇️ Comisia trebuie să își reformeze metodele de detectare a ratelor de eroare și să facă presiuni asupra statelor membre pentru a îmbunătăți fiabilitatea datelor pe care le raportează.
❇️ Agențiile JAI s-au adaptat bine noilor condiții de telemuncă, unele considerând chiar să păstreze formatele hibride pe termen lung pentru a crește eficiența operațiunilor lor.
❇️ Frontex a înregistrat, ca urmare a amânării descărcării de gestiune pentru 2019, progrese în ceea ce privește respectarea drepturilor fundamentale, transparența instituțională și procesele interne de management. Cu toate acestea, agenția încă mai trebuie să pună în aplicare unele dintre recomandările formulate anterior.
❇️ Comisia trebuie să se angajeze într-un dialog activ cu reprezentanții agențiilor atunci când ia decizii cu privire la viitorul schemei de personal a acestora. Încă ne confruntăm cu o lipsă de personal în unele agenții, iar asta se resimte în eficiența și în calitatea activității acestora.

Mai multe detalii despre observațiile pe care le-am formulat în LIBE sunt disponibile în materialul video de mai jos.