Intervenție privind întărirea democrației, a libertății și pluralismului mass-media în UE

Cu toții ne amintim cum primăvara trecută, mai mulți jurnaliști români, printre care Ovidiu Vanghele, Vlad Stoicescu și Diana Oncioiu au fost dați în judecată de un fost episcop din cauza dezvăluirilor lor curajoase legate de cazurile de abuz sexual din Biserica Ortodoxă. N-au crezut și au cercetat, în ciuda presiunilor și riscurilor enorme la care s-au supus. Iar asta i-a costat scump – timp, resurse, presiuni de tot felul, sănătatea lor.

Ca ei, la nivel european, mulți alți jurnaliști, reprezentanți ai societății civile și activiști înfruntă anual sute de astfel de procese strategice împotriva participării publice (SLAPPs) – practic tentative mascate de intimidare, cenzură și subminare a celor care luptă pentru apărarea interesului public și nu se lasă cumpărați de adevărații infractori.

Am cerut în această seară, în plenul Parlamentului European, în calitate de raportor Renew Europe pentru raportul privind întărirea democrației, a libertății și pluralismului mass-media în UE, mai multă implicare din partea Uniunii Europene când vine vorba de descurajarea unor astfel de practici toxice. Avem nevoie de măsuri clare, legislative, care să demonstreze consecvența noastră pe acest subiect. Pentru că la finalul zilei, nu numai părțile implicate în procesul propriu-zis au de pierdut, ci noi toți, democrația, statul de drept și orice garanție elementară a respectării drepturilor fundamentale.

Am depus o serie de amendamente la raportul final al Parlamentului European care va fi votat mâine. Am toată încrederea că, dincolo de ziua de mâine, semnalul nostru va fi mai puternic decât oricând, mai curajos și mai plin de însemnătate pentru tot ceea ce înseamnă munca jurnaliștilor de investigație şi protecția lor.

Lipsa de acțiune nu mai poate fi justificată. Legislația UE trebuie să pună capăt SLAPP-urilor odată pentru totdeauna.

Mai multe detalii: https://fb.watch/9hUIDM90t7/