Combaterea spălării banilor trebuie asumată de statele membre, cot la cot cu instituțiile europene. Toți trebuie să le demonstrăm oamenilor, cu fapte, că aceasta este într-adevăr o prioritate.
Am luat în această seară cuvântul în plenul Parlamentului European și am amintit despre importanța sporirii eforturilor de combatere a spălării banilor, a paradisurilor fiscale și a evaziunii fiscale pe tot teritoriul Uniunii Europene. Altfel spus, despre importanța stopării furtului din buzunarele cetățenilor. Comisia Europeană a făcut recent paşi semnificativi pe această agendă şi a venit cu un întreg pachet dedicat combaterii spălării de bani şi cu o serie de propuneri legislative în acest domeniu, pe care le salut și la care abia aștept să-mi aduc contribuția. Dar nu este suficient. Statele membre trebuie să fie parte activă a acestui proces. Avem 16 proceduri de infringement deschise pentru netranspunerea AMLD 4 – inclusiv România, şi 5 proceduri deschise pentru AMLD 5. Statele memembre trebuie, de asemenea, să echipeze solid autoritățile naționale de aplicare a legii cu toate instrumentele de care au nevoie pentru a avea o șansă reală în fața acestui tip de infracțiuni. Pentru a câștiga pe termen lung această bătălie, avem nevoie de sisteme judiciare puternice și independente, care să sancționeze orice derapaj și să descurajeze furtul, de orice fel.
De asemenea, dezvăluirile din cadrul Pandora Papers sunt şocante. Fiecare nume de pe acele liste trebuie supus auditului şi verificărilor, cu atenție. Iar cei care nu își pot justifica averile, trebuie trași la răspundere. Trebuie să avem curajul de a acționa, pentru că avem datoria să facem acest lucru. Sunt banii oamenilor.
Intervenția video: https://fb.watch/8S539ZKM9E/