Intervenție privind criza statului de drept din Polonia

Nici puterea judecătorească, și nici Uniunea Europeană nu fac rău poporului polonez, ci iresponsabilitatea premierului Morawiecki, vicepremierului Kaczyński și partidului PiS, în ansamblul său. Domnilor, nu puteți scoate Polonia din Uniunea Europeană doar pentru a vă putea face mai ușor jocurile politice. La fel de bine cum nu puteți acapara Curtea Constituțională, instituțiile și statul de drept, doar pentru a reduce la tăcere pe oricine îndrăznește să nu fie de acord cu dumneavoastră. 

Acesta a fost mesajul pe care i l-am transmis mai devreme, clar și fără niciun echivoc, premierului polonez, Mateusz Morawiecki, în plen, în timpul dezbaterii despre criza statului de drept din Polonia.

Poporul polonez merită decență și respect, la fel ca orice alt popor european. Locul Poloniei este în Uniunea Europeană. Aproape de principiile și valorile ei. Oamenii sunt deja pe străzi și militează pentru statul de drept şi pentru o clasă politică responsabilă, proeuropeană, care să gestioneze crizele actuale și care să nu-și bată joc de voința lor. Sunt alături de cetățenii polonezi și fac apel la Consiliu și Comisie să fie alături de polonezi în lupta lor cu iliberalismul.  

Long live European Poland, with or without you, Mr. Morawiecki!

Intervenție video: https://fb.watch/8S6NqPNERy/