Intervenție privind procesele strategice împotriva participării publice (SLAPPs)

Procesele strategice împotriva participării publice (SLAPPs) vulnerabilizează democrația și esența proiectului european.

Am intervenit în această dimineață în cadrul ședinței comune a Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) și celei pentru afaceri juridice (JURI) pe tema consolidării democrației, libertății și pluralismului media prin intermediul descurajării proceselor strategice împotriva participării publice (SLAPPs). 

Iată câteva dintre propunerile pe care le voi negocia și susține în cadrul discuțiilor cu colegii din celelalte grupuri politice.

  • Fenomenul SLAPP-urilor nu este unul exclusiv transnațional, cazurile naționale capătă dimensiuni tot mai mari și sunt din ce în ce mai des întâlnite în state membre precum Polonia, Ungaria, Slovenia și chiar România.
  • Avem nevoie de reguli cuprinzătoare și clare privind respingerea timpurie a unor astfel de procese abuzive, precum și de sancțiuni civile sau amenzi administrative aplicate celor care vor să facă abuz de putere pentru intimidarea sau cenzurarea presei.
  • Dincolo de activitatea legislativă care trebuie livrată cât mai asumat și rapid cu putință de către Comisie, am solicitat o serie de măsuri complementare, precum acordarea de asistență juridică și psihologică pentru victime, împreună cu instruiri regulate pentru judecători și avocați. 

Intervenția pe larg: https://fb.watch/7RpFXhdKCt/