Am intervenit ieri în cadrul Comisiei pentru control bugetar (CONT), în calitate de raportor Renew Europe, unde am vorbit despre prevenirea și combaterea corupției, mai ales în ceea ce privește situațiile de criză.
De la începutul pandemiei de COVID-19, ne-am confruntat cu astfel de momente dificile care au necesitat răspunsuri rapide, reacții prompte și eliminarea – din rațiuni practice – a unor filtre suplimentare gândite în vremuri normale pentru gestionarea responsabilă a banilor publici. Toate acestea au fost privite de unii drept oportunități de furt din bani publici. Cazuri celebre de corupție, precum cel al Unifarm, au fost demascate datorită activității jurnaliștilor de investigație sau a implicării avertizorilor de integritate. Dar statele trebuie să facă mai mult.
Vulnerabilitățile legate de corupție trebuie adresate din timp, cu focus pe prevenție, transparență, cu resurse adecvate și cu condiționalități care să garanteze gestionarea responsabilă a banilor publici. În acest sens, am propus o serie de măsuri care, luate din timp, ar putea descuraja concret faptele de corupție și delapidarea banilor publici:
📌 stabilirea unor mecanisme de prevenție bine puse la punct, folosind în special noile tehnologii, precum sistemul ARACHNE sau sistemul EDES, pentru detectarea și excluderea timpurie din anumite proceduri a entităților sau indivizilor cu un probleme de corupție în trecut;
📌 efectuarea de controale ex-post pe toate achizițiile și contractele încheiate în perioadele de criză;
📌 suplimentarea resurselor financiare și umane necesare pentru aceste verificări;
📌 facilitarea canalelor pentru avertizorii de integritate.
Am subliniat, de asemenea, importanța unor sisteme de justiție puternice, independente, a unor autorități de aplicare a legii eficiente şi bine echipate, a unui schimb de informații financiare real şi funcțional. Doar un răspuns unitar şi coordonat național şi european poate da rezultatele pe care le aşteptăm
Intervenția pe larg poate fi urmărită aici: https://fb.watch/7Rq8WiILDI/