Intervenție privind evaluarea anuală a activității Ombudsmanului european pentru 2020

Am luat în această după-amiază cuvântul în cadrul Comisiei pentru petiții (PETI), în calitate de raportor Renew Europe pe tema evaluării anuale a activității Ombudsmanului european pentru 2020 și am punctat următoarele aspecte:

  • Sunt din ce în ce mai mulți cetățeni care află de existența instituției Ombudsmanului european, care se folosesc de instrumentele pe care aceasta le pune la dispoziția societății civile și care fac apel constant la medierea europeană pentru apărarea interesului public. Trebuie însă să continuăm informarea acestora tocmai pentru ca ei să cunoască mai bine mandatul, atribuțiile și limitările Ombudsmanului european.
  • Am salutat din nou eforturile Ombudsmanului de a spori transparența în ceea ce privește gestionarea crizei COVID-19. Este vital ca aceste eforturi să rămână constante și să fie corelate cu așteptările și nevoile cetățenilor noștri. 
  • S-au făcut, de asemenea, progrese semnificative și în ceea ce privește durata medie de soluționare a anchetelor aflate în jurisdicția Ombudsmanului European – de la 7 la 5 luni. Asta înseamnă un randamant mai bun și un timp de așteptare mai scurt pentru soluționarea problemelor cu care se confruntă cetățenii.

Intervenția pe larg poate fi urmărită aici: https://fb.watch/7RqvFszdUT/