Criminalitatea organizată – din ce în ce mai prezentă la nivel transnațional – împreună cu corupția, continuă să reprezinte amenințări extrem de complexe la adresa bugetului Uniunii Europene.
Prejudiciul criminalității organizate, cauzat în urma achizițiilor publice din UE, se situează în prezent între 2,7% și 3,6% din cheltuielile totale. Acest lucru se traduce într-un furt total de peste 2,6 miliarde de euro, și asta numai din fondurile de coeziune. În plus, în ceea ce privește frauda cu TVA, Europol estimează că se pierd suplimentar până la 60 de miliarde de euro în fiecare an tot din cauza criminalității organizate. Toți aceștia nu sunt altceva decât bani furați din buzunarele cetățenilor europeni.
OLAF și Parchetul European pot și trebuie să reprezinte parte a soluției la toate aceste probleme, dar nu oricum, ci cu un buget adecvat și cu o alocare corespunzătoare de resurse. În plus, așa cum am mai spus-o, utilizarea noilor tehnologii (EDES și Arachne) trebuie să devină obligatorie atât pentru Comisie, cât și pentru statele membre. Avem nevoie de un răspuns coordonat, puternic și eficient în fața criminalității de orice fel.
Vă invit să urmăriți intervenția mea integrală pe acest subiect, pe care am avut-o în cadrul Comisiei pentru control bugetar (CONT): https://fb.watch/7RpTr7HyVl/