În urmă cu câteva săptămâni primeam cu bucurie invitația colegilor din USR PLUS de a vizita comuna Șinca Nouă, din județul Brașov, de a lua la pas străzile și ulițele satelor din zonă și de a sta de vorbă cu locuitorii. Așa am ajuns și în zona Bouărie, un cartier izolat aflat la periferia comunei. Acolo am întâlnit oameni buni și gospodari, care își doresc un viitor mai bun pentru copiii lor, o educație mai de calitate, lipsită de discriminarea pe care ei au îndurat-o ani la rândul din cauza apartenenței etnice.
Mi-am propus să ajut concret la crearea unei biblioteci comunale, în care copiii să poată descoperi lumea prin citit. Un băiețel mi-a spus atunci că el vrea cărți de matematică și “de scriere”, dar că i-ar plăcea totodată să descopere și povești cu supereroi. Mă motivează dorința lor sinceră de a lupta pentru un viitor mai bun, clădit prin educație, un viitor în care să nu fie nevoiți să plece în căutarea unui trai în altă parte, la fel cum fac părinții lor, care muncesc din greu în Germania, Spania sau Austria.
I-am scris noului primar al comunei Șinca Nouă, domnului Adrian Ciocan (PNL), o scrisoare prin care mi-am oferit sprijinul de a colabora în găsirea unui spațiu necesar creării unei astfel de biblioteci, dotării ei și recrutării de personal care să popularizeze cititul în rândul comunității locale. Ei sunt viitorul în care trebuie să investim astăzi. Voi dona și eu 100 de cărți – ca o primă contribuție în tot acest proces – și mi-am luat angajamentul de a găsi parteneri instituționali și din mediul privat, care să le dea o șansă în plus la educație acestor copii.
Accesul nediscriminatoriu la educație, indiferent de rasă, etnie sau religie, trebuie să se facă nemijlocit. Toți suntem egali, toți copiii merită o copilărie frumoasă, toți merită aceleași șanse.
