Transportatorii români sunt lucrători esențiali care au nevoie de protecția noastră

“Sunt încrezătoare că instituțiile UE au voința și puterea de a proteja toți cetățenii Europei. Doamnelor și domnilor, este timpul să ne trezim!” – acestea sunt doar câteva cuvinte din prezentarea doamnei Adriana Mureșan, transportator român și membră a Asociației civice “Voluntari în Europa”, din timpul ședinței de mai devreme a Comisiei pentru Petiții. Doamna Mureșan a pus astăzi punctul pe i și a vorbit din suflet, în numele a aproape 23.000 de cosemnatari ai petiției adresate Parlamentului European.

M-am implicat, încă de acum câteva luni, pentru protejarea transportatorilor români, a mărfurilor lor și creșterea siguranței pe drumurile din Uniunea Europeană. De la începutul demersurilor, am avut mai multe întâlniri și schimburi de informații cu înalți oficiali europeni, decidenți naționali, reprezentanți ai asociațiilor transportatorilor și ai forțelor de ordine. M-am documentat, am adresat scrisori Comisiei Europene cu soluții concrete și am insistat ca această petiție să fi tratată în procedură de urgență. 

Transportatorii români și cei europeni sunt esențiali pentru buna funcționare a pieței unice, sunt oameni cu familii acasă, cu responsabilități și frici, care adesea își pun viața și siguranța în pericol pentru a asigura aprovizionarea noastră cu bunuri de maximă necesitate. Avem obligația de a nu-i lăsa singuri, trebuie să modificăm legislația europeană în mod fundamental – asumat și fără artificii legislative – să alocăm bani pentru investiții și să cooperăm îndeaproape cu forțele de ordine pentru menținerea siguranței pe drumurile publice. 

În cadrul discuției de astăzi din Comisia pentru Petiții, Comisia Europeană a anunțat că pregătește un act delegat care să stabilească standarde și proceduri de certificare pentru arii de parcare sigure și securizate în Europa pentru transportatori. Acest act va include cerințe clare pentru un nivel ridicat de securitate în ceea ce privește perimetrul de parcare, intrarea și ieșirea, ca și un nivel comun de servicii pentru aceste arii de parcare. Vor fi incluse totodată proceduri de certificare a parcărilor conform standardelor europene, cu proceduri de audit efectuate de auditori independenți.

În intervenția mea din Comisia pentru Petiții am propus și elaborarea unei rezoluții pe acest subiect și mă bucur că această propunere a fost susținută. La finalul ședinței, președinta Dolors Montserrat a decis elaborarea unei rezoluții, împreună cu Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) și Comisia pentru transporturi (TRAN). Acum mingea este în terenul nostru și voi continua să lucrez pentru ca drepturile și securitatea transportorilor să fie pe deplin respectate în toată Uniunea Europeană.

Intervenția: https://fb.watch/6QTRqmQoDR/