Comisia pentru Afaceri Constituționale a Parlamentului European a adoptat miercuri, cu o majoritate de două treimi, raportul de inițiativă proprie prin care am cerut Comisiei Europene să elaboreze o propunere legislativă privind înființarea unei noi structuri cu atribuții în domeniul integrității și eticii în cadrul instituțiilor UE.
Mi-am propus să aducem Agenția Națională de Integritate din România ca model pentru instituțiile europene. Am contribuit la acest raport atât din poziția de raportor al grupului Renew Europe pentru opinia Comisiei pentru Petiții, din poziția de membră a Comisiei de Control Bugetar, prin amendamente la opinia de specialitate, cât și prin amendamente directe la raport, co-inițiate cu colegul meu Alin Mituța, membru al Comisiei pentru Afaceri Constituționale.
Am susținut și am atras în repetate rânduri atenția tuturor instituțiilor europene cu privire la nevoia unui cadru comun privind normele de etică și integritate, reluând astfel recomandările Curții de Conturi Europene. În momentul de față, cadrul privind etica și integritatea din instituțiile UE este unul extrem de fragmentat, fiecare instituție funcționând după propriile reguli.
Prin acest raport, Parlamentul atrage practic atenția și cere Comisiei să creeze o autoritate unică, independentă, cu atribuții extinse pentru toate instituțiile UE, unificand astfel cadrul de etică și integritate interinstituțional.
Amendamentele pe care le-am depus și susținut au vizat asigurarea independenței complete a viitoarei structuri de factorul politic, dar și atribuirea unor competențe clare și concrete în vederea construirii unei instituții puternice și stabile. Negocierile politice pe acest subiect au fost extrem de dificile, dar în ciuda opoziției unora dintre colegi față de ideea unei structuri unice cu atribuții inclusiv în verificarea declarațiilor de avere și interese ale deputaților, comisarilor sau altor categorii de funcționari europeni, raportul a fost adoptat cu succes.
Ce aduce, concret, acest raport? Mai multă transparență, mai multă responsabilitate, mai puține situații de conflict de interese sau de “uși glisante”, în care foști demnitari trec în mediul privat imediat după terminarea mandatului, folosindu-se de informații și contacte obținute în timpul exercitării funcției publice pentru a aduce un avantaj companiei pentru care lucrează.
Instituțiile Uniunii Europene trebuie sa reprezinte un model pentru toate instituțiile naționale, în special în materie de standarde de etică și integritate. România are un astfel de model, prin Agenția Națională de Integritate. Putem transfera bunele practici româneşti la nivel european.