Am luat ieri după-amiază cuvântul în cadrul întâlnirii comune a comisiilor CONT (control bugetar), ECON (afaceri economice și monetare) și LIBE (libertăți civile, justiție și afaceri interne) pe tema raportului special al Curții de Conturi Europeană, legat de eforturile UE de combatere a spălării banilor în sectorul bancar.
Tranzacțiile suspecte reprezintă 1,3% din PIB-ul Uniunii Europene. Vorbim de niște cifre șocante care nu numai că încurajează criminalitatea organizată pe continent, finanțează terorismul și amenință bunăstarea și securitatea cetățenilor europeni, ci subminează și capacitatea autorităților de a proteja banii cetățenilor și de a-i trage la răspundere pe cei care încalcă legea.
Mi-am exprimat speranța că noul pachet legislativ pregătit de Comisie va include, printre altele, reglementări mai stricte privind identificarea beneficiarilor reali (beneficial owners), publicarea unei liste a obligațiilor de raportare a entităților private și o protecție sporită a persoanelor care raportează suspiciuni de spălare de bani sau finanțarea terorismului, așa cum a fost evidențiat, de altfel, și în rezoluția Parlamentului European de anul trecut. Avem nevoie însă și de cooperarea statelor membre și a Consiliului, acolo unde ne confruntăm adesea cu reticența sau chiar rezistența unor guverne naționale.
Intervenția pe larg poate fi urmărită aici: https://fb.watch/v/EbqiQXuX/