Jurnalismul de investigație, sub asediu

Unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști de investigație europeni, Peter de Vries, a fost împușcat în urmă cu două zile, în plină stradă, în centrul Amsterdamului. De-a lungul carierei sale, Peter și-a asumat anchete grele, cu impact și mize reale pentru apărarea democrației și pentru lupta împotriva crimei organizate. A investigat răpiri – inclusiv pe cea a magnatului industriei de bere Freddy Heineken în 1983, dispariții internaționale – cazul lui Natalee Holloway în 2006, și a destructurat – în ciuda amenințărilor și intimidărilor primite constant – rețele întregi care se ocupau cu traficul de droguri sau corupția la nivel înalt.

Sunt șocată și condamn ferm, alături de colegii din Grupul de lucru pentru mass-media din Parlamentul European, atacul de marți. Fac apel la autoritățile olandeze să investigheze cu celeritate acest caz și să îi tragă la răspundere pe cei vinovați cât mai rapid cu putință. Am cerut, de asemenea, Comisiei Europene, să ia act de situația jurnaliștilor europeni, de riscurile la care se expun și să asigure cu maximă seriozitate, printr-o strategie comprehensivă și legislație conexă, siguranța lucrătorilor mass-media. Acelaşi lucru trebuie să îl facă şi statele membre.

Bătălia acestui deceniu va fi – este – una pe viață şi pe moarte pentru salvarea presei libere şi implicit, a democrației. Ori va fi asta, ori nu vom mai fi deloc.