Intervenție în plen pe tema situației din Ungaria

Am luat astăzi cuvântul în plenul Parlamentului European, în calitate de raportor Renew Europe pentru situația din Ungaria, pentru a reclama pasivitatea Consiliului și lipsa sa de curaj în ceea ce privește protejarea valorilor fundamentale.

Regimul Viktor Orbán a dat în ultimii ani nenumărate palme democrației, a călcat în picioare statul de drept și s-a debarasat întrutotul de principiile fondatoare ale Uniunii Europene. Toate acestea în timp ce Consiliul a rămas un simplu spectator. Audierile de pe 22 iunie s-au dovedit simple discuții de curtoazie, fără asumarea unor poziții clare care să descurajeze în mod real derapajele dictatoriale ale lui Orbán și fără adoptarea unor sancțiuni concrete.

Am cerut Consiliului să solicite de urgență votul statelor membre conform prevederilor Art. 7 alineatul (2) pentru adoptarea unor sancțiuni suplimentare în cazul Ungariei. Solidaritatea europeană între cetățeni a fost confirmată de nenumărate ori. Acum este timpul să vedem în practică și solidaritate între instituții. Asta dacă vrem să mai avem o Uniune Europeană, democrație şi valori.

Mai multe detalii: https://fb.watch/6DDmHvqOX9/