Focus pe Justiție 28 iunie-4 iulie 2021

#Șoculsăptămânii Până la 85 % din deșeurile din UE constau în plastic (Directiva privind materialele plastice de unică folosință este un pas major către un mediu mai sănătos)

#ZiInternațională În data de 3 iulie să ne amintim de Hansa Mehta, născută în 1897, lider feminist, activistă și diplomată din India care a reușit să schimbe „Toți bărbații se nasc liberi și egali” din articolul 1 din Declarația universală a drepturilor omului în “Toate ființele umane se nasc libere și egale”.

🔗 https://bit.ly/3hcuOwq  

#Job Institutul European din România (IER) organizează concurs de recrutare pentru ocuparea, pe perioadă nedeterminată, a unor funcții contractuale vacante de execuție: 

🔗 https://bit.ly/3yndhHC  

#CelMaiBunVideo Ce s-a putut face & sacrifica pentru libertate? 

🔗 https://bit.ly/3yrgLJf

#Conferință În perioada 28 iunie – 09 iulie 2021, va avea loc evenimentul online „Horizon Europe info-days” care va oferi informații despre principalele instrumente de finanțare, noutățile programului și procesele Orizont Europa: 

🔗 https://bit.ly/3ynesa0

#Soluție O colecție de materiale pentru identificarea & combaterea traficului de persoane: 

🔗 https://bit.ly/2TqwmKf  

👇#DespreJustiție

#MostWanted: H.C. fuge de o pedeapsă de 18 ani pentru crimă. 

🔗 https://eumostwanted.eu/#/laamanen-jussi 

#CapturaSăptămânii: DIICOT a efectuat 167 de percheziții domiciliare în Mehedinți, Timiș, Cluj și Dolj, fiind audiate 90 de persoane deoarece s-a urmărit destructurarea unor grupări infracționale organizate, specializate în contrabandă, trafic de droguri, compromiterea intereselor justiției, luare de mită, care au produs un prejudiciu de 3.961.380 lei. 

🔗 https://bit.ly/3yo6nlw 

1️⃣ În următoarele șase luni, premierul sloven Janez Janša va da tonul elaborării politicilor UE?

2️⃣ Consiliul Drepturilor Omului: Dezinformare, libertate de opinie și de exprimare 

3️⃣ Despre ce ar trebui să știm: doar noi putem să ne protejăm drepturile

4️⃣ Protecția consumatorului: în 2020 71 % dintre consumatori au făcut cumpărături online

5️⃣ EUROPOL: în această săptămână 6 copii au fost salvați de abuzuri sexuale

6️⃣ Criptarea este despre protecția drepturilor pentru noi & criptarea infracțiunilor pentru alții 

7️⃣ 5 țări reprezintă sursa a 2/3 din populația de refugiați a lumii

8️⃣ Te poți lipsi de paiul de plastic pentru un mediu mai curat?

1️⃣ 𝐈̂𝐧 𝐮𝐫𝐦𝐚̆𝐭𝐨𝐚𝐫𝐞𝐥𝐞 𝐬̦𝐚𝐬𝐞 𝐥𝐮𝐧𝐢, 𝐩𝐫𝐞𝐦𝐢𝐞𝐫𝐮𝐥 𝐬𝐥𝐨𝐯𝐞𝐧 𝐉𝐚𝐧𝐞𝐳 𝐉𝐚𝐧𝐬̌𝐚 𝐯𝐚 𝐝𝐚 𝐭𝐨𝐧𝐮𝐥 𝐞𝐥𝐚𝐛𝐨𝐫𝐚̆𝐫𝐢𝐢 𝐩𝐨𝐥𝐢𝐭𝐢𝐜𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐔𝐄?

La 1 iulie 2021 Slovenia a preluat președinția Consiliului UE. Se preconizează un summit european extraordinar pentru a pune în discuţie relaţiile Uniunii Europene cu China şi revigorarea relaţiilor cu cele şase state balcanice care aspiră să adere la blocul comunitar. De asemenea, ministrul de interne sloven, Ales Hojs, a declarat că va susţine aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la spaţiul Schengen. 

🔗 https://politi.co/3dJBWOK

🔗 https://bit.ly/36b9LDZ

2️⃣ 𝐂𝐨𝐧𝐬𝐢𝐥𝐢𝐮𝐥 𝐃𝐫𝐞𝐩𝐭𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐎𝐦𝐮𝐥𝐮𝐢: 𝐃𝐞𝐳𝐢𝐧𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐫𝐞, 𝐥𝐢𝐛𝐞𝐫𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐨𝐩𝐢𝐧𝐢𝐞 𝐬̦𝐢 𝐝𝐞 𝐞𝐱𝐩𝐫𝐢𝐦𝐚𝐫𝐞

Alfabetizarea digitală, folosirea inteligenței artificiale și promovarea jurnalismului independent reprezintă antidot contra dezinformării. Este nevoie de mai multă transparență asupra activității companiilor și a autorităților, mai ales în contextul în care sub pretextul combaterii dezinformării a crescut semnificativ numărul jurnaliștilor acuzați, condamnați și pedepsiți pentru “împrăștirea” de știri false (considerate astfel de regimuri autoritare).

🔗 https://bit.ly/3AoDDe1

3️⃣ 𝐃𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐜𝐞 𝐚𝐫 𝐭𝐫𝐞𝐛𝐮𝐢 𝐬𝐚̆ 𝐬̦𝐭𝐢𝐦: 𝐝𝐨𝐚𝐫 𝐧𝐨𝐢 𝐩𝐮𝐭𝐞𝐦 𝐬𝐚̆ 𝐧𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐭𝐞𝐣𝐚̆𝐦 𝐝𝐫𝐞𝐩𝐭𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞

Societatea și instituțiile democratice ale Europei se completează reciproc, dar la fel de ușor se pot submina ca urmare a interconectării. Pornind de la această realitate a fost realizat un raport al Secretarului general al Consiliului Europei care surprinde dinamica dintre dreptul la liberă exprimare, integritatea instituțiilor, demnitatea umană, libertatea de asociere, democrația participativă, imparțialitatea sistemului de justiție și instituțiile politice. Poate că nu suntem așa familiarizați cu fiecare dintre aceste noțiuni, dar fiecare dintre ele determină modul în care ne bucurăm de drepturile noastre. Nu putem refuza să protejăm aceste concepte fără a ne pune în pericol drepturile. 

🔗 https://bit.ly/3xkEFWG

4️⃣ 𝐏𝐫𝐨𝐭𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐚 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐮𝐦𝐚𝐭𝐨𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢: 𝟕𝟏 % 𝐝𝐢𝐧𝐭𝐫𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐮𝐦𝐚𝐭𝐨𝐫𝐢 𝐚𝐮 𝐟𝐚̆𝐜𝐮𝐭 𝐜𝐮𝐦𝐩𝐚̆𝐫𝐚̆𝐭𝐮𝐫𝐢 𝐨𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞 î𝐧 𝟐𝟎𝟐𝟎

Comisia revizuiește normele UE privind siguranța produselor și creditele de consum ca urmare a schimbării modului în care ne facem cumpărăturile. Mediul online prezintă noi tactici precum interfețele manipulatoare (dark patterns) și publicitatea ascunsă, instrumente necunoscute pentru consumatorul obișnuit prin care produsele nesigure sunt vândute. De asemenea, se impune stabilirea unor garanții specifice pentru persoanele vulnerabile precum copiii, persoanele în vârstă sau persoanele cu handicap. 

🔗 https://bit.ly/3hCqrK9

5️⃣ 𝐄𝐔𝐑𝐎𝐏𝐎𝐋: 𝐢̂𝐧 𝐚𝐜𝐞𝐚𝐬𝐭𝐚̆ 𝐬𝐚̆𝐩𝐭𝐚̆𝐦𝐚̂𝐧𝐚̆ 𝟔 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐢 𝐚𝐮 𝐟𝐨𝐬𝐭 𝐬𝐚𝐥𝐯𝐚𝐭̦𝐢 𝐝𝐞 𝐚𝐛𝐮𝐳𝐮𝐫𝐢 𝐬𝐞𝐱𝐮𝐚𝐥𝐞

A fost nevoie de 41 de experți pentru a pune capăt uneia dintre cele mai îngrozitoare infracțiuni, abuzul sexual asupra unui copil. Numărul victimelor este deosebit de mare, iar EUROPOL are o bază de date de peste 59 de milioane de fișiere video sau imagini în care încearcă să găsească indicii pentru a identifica victima, locul în care se află și persoanele care săvârșesc acest abuz.

🔗 https://bit.ly/3jG6FzT 

6️⃣ 𝐂𝐫𝐢𝐩𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐝𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐭𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐚 𝐝𝐫𝐞𝐩𝐭𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐧𝐨𝐢 & 𝐜𝐫𝐢𝐩𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐢𝐧𝐟𝐫𝐚𝐜𝐭̦𝐢𝐮𝐧𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐚𝐥𝐭̦𝐢𝐢 

Criptarea protejează drepturile fundamentale, suveranitatea digitală și inovarea cu condiția să existe o justiție digitalizată. Astfel sunt protejate datele personale & utilizate datele care identifică activitatea infracțională. Infractorii se pot folosi de criptare pentru a se sustrage sau pentru a ne lăsa fără banii din cont, hărțui, fura identitatea sau lăsa fără proprietăți. Raportul comun realizat de EUROPOL & EUROJUST surprinde evoluația legislației din mai multe state membre în ce privește criptarea. România a modificat recent articolul 138 din Codul penal care privește accesul la un sistem informatic. 

🔗 https://bit.ly/3yzMZlF  

7️⃣ 𝟓 𝐭̦𝐚̆𝐫𝐢 𝐫𝐞𝐩𝐫𝐞𝐳𝐢𝐧𝐭𝐚̆ 𝐬𝐮𝐫𝐬𝐚 𝐚 𝟐/𝟑 𝐝𝐢𝐧 𝐩𝐨𝐩𝐮𝐥𝐚𝐭̦𝐢𝐚 𝐝𝐞 𝐫𝐞𝐟𝐮𝐠𝐢𝐚𝐭̦𝐢 𝐚 𝐥𝐮𝐦𝐢𝐢

COVID19 expune punctele slabe ale sistemului de azil, dar și ale mentalității colective. De notat faptul că fluxurile migratorii au fost modificate ca urmare a pandemiei. Distanțarea fizică, închiderea granițelor, protocoalele sanitare și munca de la distanță au afectat etapele procesului de acordare a protecției prin azil: interviurile personale, serviciile de interpretare, notificarea deciziilor, sistemele de gestionare, pregătirea personalului și apariția în instanță. Pentru a îmbunătăți procedura se observă tendința spre digitalizare, simplificarea procedurilor de azil și returnare a solicitanților, politici de integrare eficiente și operațiuni mai prompte când vine vorba de salvarea celor care se pun în pericol pentru a ajunge în alte state. În 2020, refugiații din Venezuela au reprezentat cel mai mare grup de noi solicitanți de azil.

🔗 https://bit.ly/3ykCpi3 

8️⃣ 𝐓𝐞 𝐩𝐨𝐭̦𝐢 𝐥𝐢𝐩𝐬𝐢 𝐝𝐞 𝐩𝐚𝐢𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐩𝐥𝐚𝐬𝐭𝐢𝐜 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐮𝐧 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐮 𝐦𝐚𝐢 𝐜𝐮𝐫𝐚𝐭?

Începând cu 3 iulie 2021 are loc implementarea integrală a Directivei privind materialele plastice de unică folosință. Printre materialele plastice interzise se află tacâmurile și farfuriile din plastic, recipientele alimentare din polistiren, paharele pentru băuturi din polistiren și paiele din plastic. Schimbarea aceasta va promova economia circulară și va reprezenta un pas important în prevenirea poluării oceanelor & mărilor. Prin schimbarea micilor obiceiuri zilnice putem să ne asigurăm accesul la dreptul de a avea un mediu nepoluat.  

🔗 https://bit.ly/3whdDhw