Scrisoare pentru siguranța femeilor în mediul online

Siguranța femeilor în mediul online trebuie să devină o prioritate pentru platformele sociale
M-am alăturat unuia dintre cele mai ample demersuri internaționale, susținut de peste 200 de femei-lider din toate colțurile lumii, pentru a trage un semnal de alarmă asupra implementării unor mecanisme în mediul online care să încurajeze egalitatea de gen, să prevină abuzurile și să împiedice hărțuirea femeilor pe platformele sociale.
Potrivit datelor oficiale, peste 38% dintre femeile de la nivel mondial au fost victimele directe ale unui abuz online – asta cel puțin o dată in viață – în timp ce procentul depășește 45% în cazul femeilor de culoare sau a celor ce fac parte din Generația Z sau milenialilor.


În contextul în care astăzi, la Paris, are loc “Generation Equality Forum”, cel mai important summit din ultimii 25 de ani, dedicat promovării drepturilor femeilor, am consemnat – cu multă încredere și speranță de mai bine – o scrisoare deschisă adresată directorilor generali ai Facebook, Google, TikTok și Twitter, prin care am cerut o alocare adecvată de resurse în direcția combaterii abuzurilor online pe criterii de gen.


Alături de celelate semnatare, am cerut:


👩 Ca femeile să poată controla mai bine și mai facil interacțiunea pe care o au cu ceilalți utilizatori, precum și să poată decide mai ușor care este categoria de utilizatori care să le acceseze conținutul personal;
👩 Îmbunătățirea sistemului de raportare a abuzurilor prin centralizarea tuturor situațiilor problematice și o soluționare mai promptă a acestora.


Dacă construim împreună o experiență de navigare online mai sigură pentru femei, atunci internetul va fi un loc mai sigur pentru toată lumea, inclusiv pentru copiii noștri.


Scrisoarea poate fi consultată mai jos.