Rusia calcă din nou în picioare libertatea presei

Condamn ferm, alături de colegii din Grupul de lucru pentru mass-media din Parlamentul European, cea mai recentă tentativă a autorităților ruse de a reduce la tăcere cu orice preț jurnalismul independent și libertatea de exprimare.

Forțele de ordine au descins ieri în mod abuziv în casele a trei jurnaliști ruși – afiliați publicației independente Proekt – din cauza anchetei lor jurnalistice ce viza legătura dintre ministrul rus de interne și grupări de crimă organizată. Facem apel la Înaltul Reprezentant, Josep Borell, și la vicepreședinta Comisiei Europene, Vera Jourova, să reacționeze fără întârziere și să condamne toate aceste atacuri și abuzuri la adresa libertății presei din Federația Rusă. Intimidarea și hărțuirea jurnaliștilor trebuie să înceteze imediat, nu doar în Rusia, peste tot în lume.

Rusia, ca semnatară a Convenției Europene pentru Drepturile Omului, trebuie să pună capăt acestor practici totalitare și să descalifice orice tentativă a autorităților de cenzură, reducere la tăcere sau persecuție împotriva presei și a lucrătorilor din mass-media.