Consiliul nu mai poate fugi de responsabilitate. Trebuie să punem capăt sfidării valorilor UE
Astăzi, în cadrul Consiliului Afaceri Generale, au fost reluate în sfârșit audierile guvernelor Poloniei și Ungariei, în cadrul procedurii Articolului 7 din Tratatul UE. Vorbim de un demers instituțional pentru care Parlamentul European și-a exprimat întreg sprijinul încă de la început și pe care l-am așteptat de ceva vreme. Ultimele audieri în temeiul Articolului 7 au avut loc în 2019 pentru Ungaria și în 2018 pentru Polonia, timp în care situația statului de drept s-a deteriorat alarmant.
După ani întregi de discuții politicoase cu privire la statul de drept în Ungaria, Consiliul trebuie să își asume responsabilitatea și să recupereze timpul pierdut, acționând în cele din urmă. Consiliul trebuie să tragă la răspundere guvernul maghiar pentru încălcarea valorilor fundamentale ale Uniunii. Nu putem sta pur și simplu pe margine, asistând nepăsători la modul în care guvernul Orbán reduce în mod sistematic la tăcere fiecare voce independentă din țară, distruge mass-media și contribuie decisiv la diminuarea libertății de exprimare. Protejarea independenței sistemului judiciar și a libertății presei sunt și vor rămâne esențiale în tot acest proces, deoarece acestea reprezintă principalele instrumente defensive împotriva derapajelor și înclinațiilor autoritare ale regimului Orbán.
În calitate de raportor Renew Europe pentru situația din Ungaria, salut demersul de astăzi al Consiliului și fac apel la mai multă transparență și hotărâre în ceea ce privește sancționarea încălcărilor democrației, statului de drept și drepturilor fundamentale, cu atât mai mult când vine vorba de un stat membru al Uniunii Europene.