Răspuns MAE cu privire la situația transportatorilor

Am primit zilele trecute răspunsul ministrului afacerilor externe, domnul Bogdan Aurescu, cu privire la scrisoarea pe care am inițiat-o pe 19 mai, împreună cu colegii din USR PLUS, pe tema uciderii unui transportator român în Franța, în noaptea dinspre 15 spre 16 mai.

Principalele demersuri întreprinse de Ministerul Afacerilor Externe până în prezent:

✅ Ambasadorul României în Franța, E.S. dl. Luca Niculescu, a discutat telefonic cu Nicolas Pillerel, consilierul diplomatic al ministrului francez de interne. În timpul discuției, partea franceză a dat asigurări că au fost intensificate măsurile preventive și că au fost inițiate campanii de informare a șoferilor de tir cu privire la riscurile la care se expun în timpul tranzitării Franței. Totodată, s-au dat asigurări cu privire la îmbunătățirea securității parcărilor și a zonelor de servicii tranzitate intens de transportatori.

✅ Ambasadorul României în Franța a adus în atenția Administrației Prezidențiale franceze acest incident, purtând discuții cu consilierul pentru afaceri sociale al președintelui Emmanuel Macron.

✅ Secretarul de stat pentru afaceri europene, dna. Iulia Raluca Matei, a avut o convorbire cu E.S. dna. Laurence Auer, ambasadoarea Franței la București, prin care partea română și-a exprimat îngrijorarea cu privire la situațiile semnalate de transportatorii români. S-a solicitat, de asemenea, informarea autorităților naționale cu privire la rezultatele anchetei privind uciderea cetățeanului român, precum și cu privire la adoptarea de măsuri suplimentare, de către partea franceză, în vederea evitării perpetuării unor astfel de acte de agresiune în viitor.

✅ Partea franceză a dat asigurări că în cadrul anchetei există deja o serie de piste importante care ar permite reținerea autorilor crimei și tragerea lor la răspundere.

✅ MAE a cerut Reprezentanței Permanente a României la UE să întreprindă demersuri suplimentare pe lângă Comisia Europeană cu privire la adoptarea unor măsuri țintite transnaționale care să crească securitatea transportatorilor rutieri, inclusiv prin modificarea cadrului normativ actual.

În ceea ce mă privește, voi continua seria demersurilor la nivel european, alături de delegația USR PLUS în Parlamentul European, pentru a sprijini eforturile naționale amintite de domnul ministru Aurescu și pentru a veni cu propuneri concrete pentru îmbunătățirea siguranței transportatorilor pe drumurile europene.

În weekend, am avut de asemenea o întâlnire online cu mai mulți reprezentanți ai transportatorilor, cu care am discutat punctual despre problemele cu care se confruntă, despre incidentele de siguranță la care au fost martori și modul în care autoritățile europene înțeleg să-și facă treaba.