Am prezidat în această după-amiază un atelier organizat în cadrul Comisiei pentru control bugetar (CONT) pe tema rolului jucat de UE în cadrul GRECO (Grupul Statelor împotriva Corupției) și a ipotezei aderării ei ca membru plin al acestei structuri, parte a Consiliului Europei. Transparența, integritatea și aplicarea unor reguli curajoase anticorupție sporesc încrederea cetățenilor în instituțiile publice.
În calitatea sa actuală de observator, UE nu beneficiază de evaluări externe și independente cu privire la eficiența politicilor sale anticorupție, așa cum o fac toate entitățile membre ale GRECO. Dincolo de evaluări, UE ar putea beneficia de recomandări concrete, de schimburi de bune practici și de mijloace auxiliare prin care să-și consolideze standardele anticorupție interne, să-și protejeze mai bine interesele financiare și să le demonstreze cetățenilor săi că lupta anticorupție reprezintă cu adevărat o prioritate pentru actuala administrație europeană.
Așa cum regăsim și într-un raport al Curții de Conturi Europeană din 2014, este foarte greu să le explicăm cetățenilor europeni motivele pentru care instituțiile naționale sunt evaluate constant după niște criterii anticorupție clare, ale Consiliului Europei, în timp ce instituțiile UE sunt ferite de astfel de analize obiective.Intervenția introductivă poate fi urmărită mai jos.
Mai multe detalii: https://fb.watch/6aF5aY-Hn6/