Vă invit să consultați mai jos câteva noutăți importante din domeniul justiției și statului de drept, într-o selecție realizată ca în fiecare duminică alături de av. dr. Dragoș Lucian Ivan.
#ZiInternațională Ziua Mondială împotriva exploatării copiilor prin muncă. Astăzi, mâine și în fiecare zi, ne angajăm să ne protejăm copiii împotriva exploatării:
🔗 https://bit.ly/3pMkG01
#Șoculsăptămânii La nivel global, 1 din 10 copii sunt nevoiți să muncească. Descoperiți articolul din Carta drepturilor fundamentale a UE care interzice exploatarea copiilor prin muncă:
🔗 https://bit.ly/3zrmKiy
#Job Agenția Națională a Funcționarilor Publici informează în mod constant privind oportunitățile de carieră pe care le oferă:
🔗 https://bit.ly/3wmyTmC
#Stagiu Până pe data de 30 iunie poți candida pentru un stagiu Schuman în care vei descoperi cum este să lucrezi pentru Parlamentul European:
🔗 https://bit.ly/3vi0ynx
#CelMaiBunVideo O animație care explică evoluția modului în care sunt protejate drepturile fundamentale ale omului:
🔗 https://bit.ly/3giRRFn
#Conferință Înscrierea este deschisă pentru conferința “Conference on Global Standards and EU Law – Challenges for European Administrative Law’ (webinar)” din 17/18 iunie 2021:
🔗 https://bit.ly/35j5pud
#Soluție Idei pentru a combate fenomenul de cyberbullying:
🔗 https://bit.ly/3goOBHi
👇#DespreJustiție
#MostWanted: S.A. este căutat pentru o fraudă care a produs un prejudiciu de 569.741 euro și a afectat interesele economice ale UE.
🔗 https://eumostwanted.eu/#/sericov-yuliy
#CapturaSăptămânii: D.I.I.C.O.T. a destructurat un grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de contrabandă și trafic de migranți. Au fost organizate 41 de percheziții, audiate 23 de persoane și ridicate 113.160 de țigarete, 14 telefoane mobile, 151.510 lei, 4.380 euro, 10.300 lire, 3.650 coroane daneze, 500 coroane cehești, 40 lire scoțiene, precum și mai multe bijuterii.
🔗 https://bit.ly/3xncOol
1️⃣ Ce a făcut OLAF pentru noi? Mai multe în raportul publicat
2️⃣ O călătorie prin lumea protecției drepturilor fundamentale ale omului: Raportul FRA
3️⃣ Europol vs. indivizii care au jefuit o bancă din cartierul de lux Champs Elysees din Paris: Busted
4️⃣ Operațiunea Jumita: trafic din America de Sud spre Portul Algeciras din Spania
5️⃣ Cu perseverență și intenții bune: vizita Procurorul șef european Kövesi în Bulgaria
6️⃣ CEDO – drumul spre protecția drepturilor în timpul protestelor de masă
7️⃣ Curtea de Justiție a Uniunii Europene: împrumutul în monedă străină & sănătate
8️⃣ Consiliul Europei îndeamnă Turcia să nu mai încrimineze libertatea de exprimare
9️⃣ Procedura acordării serviciilor de sprijin și protecție pentru victimele infracțiunilor
1️⃣0️⃣ CSM a decis că numele victimelor infracţiunilor trebuie anonimizat
1️⃣ 𝐂𝐞 𝐚 𝐟𝐚̆𝐜𝐮𝐭 𝐎𝐋𝐀𝐅 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐧𝐨𝐢? 𝐌𝐚𝐢 𝐦𝐮𝐥𝐭𝐞 𝐢̂𝐧 𝐫𝐚𝐩𝐨𝐫𝐭𝐮𝐥 𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐚𝐭
În raportul OLAF, prezentat în mod transparent într-o conferință de presă, au fost surprinse tendințele lumii infracționale. În ultima perioadă, grupările infracționale s-au zbătut pentru a obține profituri din ce în ce mai mari, preponderent prin fraude cu materiale sanitare folosite pentru combaterea COVID19 și prin deturnarea sumelor destinate finanțării cercetării, prin contrabandă și infracțiuni care au afectat mediul înconjurător. Conflictul de interese și faptele de corupție au continuat să fie preponderente în cele peste 200 de investigații, din care OLAF a recomandat recuperarea a 293 milioane de euro.
🔗 bit.ly/3waiQZ3
2️⃣ 𝐎 𝐜𝐚̆𝐥𝐚̆𝐭𝐨𝐫𝐢𝐞 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐥𝐮𝐦𝐞𝐚 𝐩𝐫𝐨𝐭𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐞𝐢 𝐝𝐫𝐞𝐩𝐭𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐟𝐮𝐧𝐝𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐥𝐞 𝐚𝐥𝐞 𝐨𝐦𝐮𝐥𝐮𝐢: 𝐑𝐚𝐩𝐨𝐫𝐭𝐮𝐥 𝐅𝐑𝐀
Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene a prezentat în ultimul său raport provocările și realizările din ultimul an, punând accent pe situațiile create de pandemia COVID19. Conform raportului, pandemia a vulnerabilizat în special drepturile copiilor (art. 24), ale persoanele în vârstă (art. 25), drepturile persoanelor cu dizabilități (art. 26), dar și dreptul fiecărei persoane de a avea acces la justiție (art. 47), toate prevăzute în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. Raportul analizează modul în care fiecare stat a reacționat la pandemie și aduce în discuție presiunea exercitată de măsurile restrictive luate asupra drepturilor fundamentale.
🔗 https://bit.ly/2SmYWf3
🔗 https://bit.ly/3xgF1Nj
3️⃣ 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐨𝐥 𝐯𝐬. 𝐢𝐧𝐝𝐢𝐯𝐢𝐳𝐢𝐢 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐚𝐮 𝐣𝐞𝐟𝐮𝐢𝐭 𝐨 𝐛𝐚𝐧𝐜𝐚̆ 𝐝𝐢𝐧 𝐜𝐚𝐫𝐭𝐢𝐞𝐫𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐥𝐮𝐱 𝐂𝐡𝐚𝐦𝐩𝐬 𝐄𝐥𝐲𝐬𝐞𝐞𝐬 𝐝𝐢𝐧 𝐏𝐚𝐫𝐢𝐬: 𝐁𝐮𝐬𝐭𝐞𝐝
După mai mulți ani de investigații dificile EUROPOL a reușit să coordoneze o operațiune prin care au fost prinși 5 suspecți care comiseseră un jaf bancar de milioane de euro la Paris. Mai multe persoane neidentificate au reușit să jefuiască în 2019 o mare bancă din Paris, pentru ca apoi să se facă nevăzuţi cu conţinutul furat din peste 30 de seifuri.
🔗 ow.ly/JkZ650F8eVw
4️⃣ 𝐎𝐩𝐞𝐫𝐚𝐭̦𝐢𝐮𝐧𝐞𝐚 𝐉𝐮𝐦𝐢𝐭𝐚: 𝐭𝐫𝐚𝐟𝐢𝐜 𝐝𝐢𝐧 𝐀𝐦𝐞𝐫𝐢𝐜𝐚 𝐝𝐞 𝐒𝐮𝐝 𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐏𝐨𝐫𝐭𝐮𝐥 𝐀𝐥𝐠𝐞𝐜𝐢𝐫𝐚𝐬 𝐝𝐢𝐧 𝐒𝐩𝐚𝐧𝐢𝐚
Europol a coordonat o operațiune care a implicat autoritățile din Spania și Centrul Economic și Financiar al Europol, prin care a fost destructurată o rețea criminală care a traficat 1,6 tone de cocaină din America de Sud în Portul Algeciras din Spania. Drogurile erau ascunse printre pești importați, asta după ce organizația ajunsese la performanța de a controla transportul prin containere navale pe această rută. A fost confiscată suma de 16,5 milioane de euro, iar în operațiune au fost folosite mai multe mandate europene de arestare.
🔗 ow.ly/ppAT50F7g6j
5️⃣ 𝐂𝐮 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐞𝐯𝐞𝐫𝐞𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐬̦𝐢 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐢 𝐛𝐮𝐧𝐞: 𝐯𝐢𝐳𝐢𝐭𝐚 𝐏𝐫𝐨𝐜𝐮𝐫𝐨𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐬̦𝐞𝐟 𝐞𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧 𝐊𝐨̈𝐯𝐞𝐬𝐢 𝐢̂𝐧 𝐁𝐮𝐥𝐠𝐚𝐫𝐢𝐚
Laura Kövesi s-a adresat prin intermediul mass-media cetățenilor bulgari, ținând să le sublineze faptul că Parchetul European nu este o instituție străină de ei, ci este o instituție creată de cetățenii europeni înșiși, în care lucrează procurori din statele membre și care va servi interesele fiecărei persoane prin modul în care va combate corupția și infracționalitatea organizată.
🔗 https://reut.rs/3iJ087f
6️⃣ 𝐂𝐄𝐃𝐎 – 𝐝𝐫𝐮𝐦𝐮𝐥 𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐭𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐚 𝐝𝐫𝐞𝐩𝐭𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐢̂𝐧 𝐭𝐢𝐦𝐩𝐮𝐥 𝐩𝐫𝐨𝐭𝐞𝐬𝐭𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐦𝐚𝐬𝐚̆
CEDO a publicat versiunea actualizată a Ghidului tematic de jurisprudență privind „protestele în masă”. Sunt analizate principalele hotărâri privind protestele de masă. Din aceste hotărâri putem să distingem drepturile noastre la libertatea de asociere (art. 11 CEDO), libertatea de exprimare (art. 10 CEDO), la viață (art. 2 CEDO), interzicerea tratamentului inuman sau tortură (art. 3 CEDO), la libertate și siguranță (art. 5 CEDO), la un proces corect (art. 6 CEDO). Majoritatea cazurilor vizează Rusia, Ucraina, Turcia, dar există situații și din România și din alte state membre UE. Fiecare hotărâre este o lecție privind drepturile noastre fundamentale.
🔗 bit.ly/2yDF255
7️⃣ 𝐂𝐮𝐫𝐭𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐉𝐮𝐬𝐭𝐢𝐭̦𝐢𝐞 𝐚 𝐔𝐧𝐢𝐮𝐧𝐢𝐢 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐧𝐞: 𝐢̂𝐦𝐩𝐫𝐮𝐦𝐮𝐭𝐮𝐥 𝐢̂𝐧 𝐦𝐨𝐧𝐞𝐝𝐚̆ 𝐬𝐭𝐫𝐚̆𝐢𝐧𝐚̆ & 𝐬𝐚̆𝐧𝐚̆𝐭𝐚𝐭𝐞
Curtea de Justiție a Uniunii Europene a stabilit că un consumator care a contractat un împrumut exprimat în monedă străină și care nu are cunoștință de caracterul abuziv al unei clauze incluse în contractul de împrumut nu poate fi expus niciunui termen de prescripție pentru restituirea sumelor plătite în temeiul acestei clauze. De asemenea, s-a stabilit că un articol care emite un sfat inexact privind sănătatea publică, cu accent pe utilizarea plantelor medicinale, a cărui respectare a cauzat un prejudiciu sănătății unui cititor, nu constituie un produs cu defect în sensul dreptului Uniunii.
🔗 https://bit.ly/3pV8E4r
🔗 https://bit.ly/3zrqIaW
8️⃣ 𝐂𝐨𝐧𝐬𝐢𝐥𝐢𝐮𝐥 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐢 𝐢̂𝐧𝐝𝐞𝐚𝐦𝐧𝐚̆ 𝐓𝐮𝐫𝐜𝐢𝐚 𝐬𝐚̆ 𝐧𝐮 𝐦𝐚𝐢 𝐢̂𝐧𝐜𝐫𝐢𝐦𝐢𝐧𝐞𝐳𝐞 𝐥𝐢𝐛𝐞𝐫𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐞𝐱𝐩𝐫𝐢𝐦𝐚𝐫𝐞
Apelul vine ca urmare a analizei juridice realizate de Curtea Europeană a drepturilor omului asupra politicii Turciei de a incrimina penal diverse fapte protejate de dreptul la liberă exprimare. Cu toate că a primit astfel de condamnări din partea CEDO, Turcia continuă să ignore această realitate și refuză să își schimbe legislația. Prezenta legislație a permis autorităților să trimită la închisoare persoane care doar își manifestau dreptul la liberă exprimare. Un caz cunoscut este reprezentat de Osman Kavala, un activist pentru drepturile omului, care continuă să fie întemnițat în ciuda hotărârii CEDO care a stabilit că pedeapsa sa fusese motivată politic.
🔗 https://bit.ly/3vkiJcb
🔗 https://bit.ly/3ggq4Fx
9️⃣ 𝐏𝐫𝐨𝐜𝐞𝐝𝐮𝐫𝐚 𝐚𝐜𝐨𝐫𝐝𝐚̆𝐫𝐢𝐢 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐬𝐩𝐫𝐢𝐣𝐢𝐧 𝐬̦𝐢 𝐩𝐫𝐨𝐭𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐯𝐢𝐜𝐭𝐢𝐦𝐞𝐥𝐞 𝐢𝐧𝐟𝐫𝐚𝐜𝐭̦𝐢𝐮𝐧𝐢𝐥𝐨𝐫
A fost publicată Metodologia de evaluare, intervenție multidisciplinară și interinstituțională în acordarea serviciilor de sprijin și protecție pentru victimele infracțiunilor. Printre drepturile protejate regăsim dreptul victimei de a primi informații de la primul organ judiciar, măsurile speciale de protecție de care poate beneficia persoana vătămată în cursul procesului penal (supravegherea și paza locuinței, asigurarea unei locuințe temporare, însoțirea și asigurarea protecției persoanei vătămate sau a membrilor de familie, protecția datelor de identitate, audierea/ascultarea acesteia fără a fi prezentă, prin mijloace audio-video, cu vocea și imaginea distorsionate, nepublicitatea ședinței de judecată pe durata ascultării acesteia etc.).
🔗 https://bit.ly/3xhoFUL
🔗 https://bit.ly/2RPSJYF
1️⃣0️⃣ 𝐂𝐒𝐌 𝐚 𝐝𝐞𝐜𝐢𝐬 𝐜𝐚̆ 𝐧𝐮𝐦𝐞𝐥𝐞 𝐯𝐢𝐜𝐭𝐢𝐦𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐢𝐧𝐟𝐫𝐚𝐜𝐭̧𝐢𝐮𝐧𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐭𝐫𝐞𝐛𝐮𝐢𝐞 𝐚𝐧𝐨𝐧𝐢𝐦𝐢𝐳𝐚𝐭
CSM a decis prin hotărârea adoptată de secţia de judecători că numele victimelor infracţiunilor trebuie anonimizat. De aici înainte numele acestora în cauzele penale nu o să mai fie disponibil. Anonimizarea se va face bligatoriu, din oficiu, pentru cauzele de trafic de persoane (art. 210 C.pen), trafic de minori (art. 211 C.pen), infracţiuni săvârşite asupra unui membru de familie (Art. 199-200 C.pen), trafic şi exploatarea persoanelor vulnerabile (art. 209-217 C.pen), Infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale (art. 218-223 C.pen). Anonimizarea se va face obligatoriu, la cerere, când solicită persoana vătămată (sau reprezentantul său legal) și facultativ în celelalte cauze pentru protejarea vieţii private sau a demnităţii persoanei vătămate.
🔗 https://bit.ly/3giVmM7