Focus pe Justiție 31 mai-6 iunie 2021

Câteva dintre cele mai importante noutăți din zona justiției, într-o selecție pe care am realizat-o, ca în fiecare săptămână, împreună cu av. dr. Dragoș Lucian Ivan.

#ZiInternațională 5 iunie este Ziua Mondială a Mediului, iar UE plănuiește ca până în 2030 să planteze 3 miliarde de copaci, restabilirea a cel puțin 25.000 km de râuri la starea de curgere liberă și dezvoltarea agriculturii ecologice:

🔗 https://bit.ly/3fRm6D8 

#Șoculsăptămânii Putem reduce amprenta asupra mediului, iar dovada constă în faptul că din 2014 consumul electric s-a redus cu 15,4%, emisiile de CO2 cu 16.3% și consumul de hârtie cu 58%: 

🔗 https://bit.ly/3uPiK7S

#Job EUROPOL angajează un editor, iar termenul limită pentru candidaturi este 15 iunie: 

🔗 https://bit.ly/3pp61HS 

#Stagiu Până pe data de 30 iunie poți candida pentru un stagiu Schuman în care vei descoperi cum este să lucrezi pentru Parlamentul European: 

🔗 https://bit.ly/3z3nvOv

#CelMaiBunVideo Știți ce face Biroul UE antifraudă?

🔗 https://bit.ly/3g7FCKq

#Video Aflați mai multe despre hotărârile Curții de Justiție a Uniunii Europene în domeniul protecției mediului:

🔗 https://bit.ly/3ikyT2D

#Conferință Alăturați-vă unui seminar web gratuit în limba engleză, pentru a înțelege mai bine cum funcționează EUROSTAT,  care va avea loc luni, 7 iunie, între  10:00 – 13:00 CET:

🔗 https://bit.ly/3x1CQxe

#Soluție Textele și e-mailurile false sunt o tactică folosită de infractori pentru a vă fura informațiile personale și financiare, iar în următorul material puteți afla mai multe despre astfel de înșelătorii:

🔗 https://bit.ly/3yYwjVI

👇#DespreJustiție

#MostWanted: S.Y. este căutat pentru exploatarea sexuală îndreptată împotriva minorilor și pornografie infantilă. 

🔗 https://bit.ly/3gc1DrA

#CapturaSăptămânii: D.I.I.C.O.T. a destructurat în baza unui mandat european de anchetă emis de autoritățile judiciare din Franța un grup infracțional organizat specializat în furturi care prin 47 de fapte de furt calificat, constând în aparate GPS și alte materiale agricole, a produs un prejudiciu de 830.000 euro

🔗 https://bit.ly/3cllBih

1️⃣ Raport: Dezinformarea care afectează UE: un fenomen sub supraveghere, dar nu încă sub control

2️⃣ A început sezonul Parchetului European: se mai pune problema cine ar putea scăpa și cine nu? 

3️⃣ De citit ca să înțelegi cu ce se ocupă OLAF acum 

4️⃣ Pesticid contrafăcut scos de pe piață și ce a urmat operațiunii EUROJUST

5️⃣ EUROPOL ține pasul cu traficanții de migranți care obțin între 13.000 și 21.000 euro/persoană

6️⃣ De-ale Curții de Justiție a Uniunii Europene în privința protecției mediului

7️⃣ Curtea Europeană a Drepturilor Omului: să vorbim despre discriminare și viața privată

8️⃣ Israelul a aderat la Convenția Consiliului Europei împotriva traficului de persoane

9️⃣ Clauze contractuale standard pentru schimbul de date între UE & SUA

1️⃣ 𝐑𝐚𝐩𝐨𝐫𝐭: 𝐃𝐞𝐳𝐢𝐧𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐚𝐟𝐞𝐜𝐭𝐞𝐚𝐳𝐚̆ 𝐔𝐄: 𝐮𝐧 𝐟𝐞𝐧𝐨𝐦𝐞𝐧 𝐬𝐮𝐛 𝐬𝐮𝐩𝐫𝐚𝐯𝐞𝐠𝐡𝐞𝐫𝐞, 𝐝𝐚𝐫 𝐧𝐮 𝐢̂𝐧𝐜𝐚̆ 𝐬𝐮𝐛 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐨𝐥

Dezinformarea este o problemă gravă deoarece orice încercare de a submina sau manipula în mod intenționat opinia publică reprezintă o amenințare serioasă pentru drepturile fundamentale ale fiecăruia dintre noi și pentru valorile statului de drept. Raportul publicat de Curtea de conturi europeană subliniază necesitatea pentru o mai bună coordonare la nivelul UE și în statele membre, monitorizarea și responsabilizarea platformelor online și necesitatea pentru o strategie coerentă la nivelul întregii Uniuni Europene pentru a realiza programe educaționale care să abordeze pericolul dezinformării. Dezinformarea nu poate fi combătută prin încălcarea drepturilor fundamentale printre care se află și libertatea de exprimare. Răspunsul nu poate să fie o limitare a drepturilor existente pentru a preîntâmpina riscurile produse de dezinformare.

🔗 https://bit.ly/3w09Bea

2️⃣ 𝐀 𝐢̂𝐧𝐜𝐞𝐩𝐮𝐭 𝐬𝐞𝐳𝐨𝐧𝐮𝐥 𝐏𝐚𝐫𝐜𝐡𝐞𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧: 𝐬𝐞 𝐦𝐚𝐢 𝐩𝐮𝐧𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐛𝐥𝐞𝐦𝐚 𝐜𝐢𝐧𝐞 𝐚𝐫 𝐩𝐮𝐭𝐞𝐚 𝐬𝐜𝐚̆𝐩𝐚 𝐬̦𝐢 𝐜𝐢𝐧𝐞 𝐧𝐮? 

După lungi pregătiri, Parchetul European condus de Laura Kovesi a început activitatea din 1 iunie 2021. Va avea răspunderea de a investiga infracțiuni împotriva bugetului UE precum spălarea de bani, corupția și evaziunea fiscală. Nu uitați, puteți raporta o infracțiune direct pe site-ul instituției eppo.europa.eu. De reținut și faptul că autoritățile finlandeze și EPPO au ajuns la un acord cu privire la procurorii europeni delegați.

🔗 https://bit.ly/3wWgPQn

🔗 https://bit.ly/3fVhUlL

3️⃣ 𝐃𝐞 𝐜𝐢𝐭𝐢𝐭 𝐜𝐚 𝐬𝐚̆ 𝐢̂𝐧𝐭̦𝐞𝐥𝐞𝐠𝐢 𝐜𝐮 𝐜𝐞 𝐬𝐞 𝐨𝐜𝐮𝐩𝐚̆ 𝐎𝐋𝐀𝐅 𝐚𝐜𝐮𝐦 

OLAF a coordonat operațiunea Lacul V care viza traficul de anghilă europeană protejată la care au participat 24 de țări, fiind 52 de persoane arestate în contextul a 58.000 de inspecții; s-au confiscat 1,161 milioane de anghile. Anghila europeană este un pește cu corpul serpentiform cu o mare valoare economică. Înainte de această operațiune OLAF a determinat confiscarea a aproape 10 milioane de țigări de contrabandă în portul Piraeus din Grecia. Produsele de contrabandă ne pun sănătatea în pericol deoarece nu urmăresc standardele de calitate, iar profitul din aceste activități este folosit de prea multe ori de organizațiile infracționale pentru a își finanța activități mult mai terifiante precum traficul de persoane. Rutele folosite pentru contrabandă devin de multe ori rute pentru efectuarea traficului de droguri, de persoane sau de arme.

🔗 https://bit.ly/2RwlVDW

🔗 https://bit.ly/2T0nRoD

4️⃣ 𝐏𝐞𝐬𝐭𝐢𝐜𝐢𝐝 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐚𝐟𝐚̆𝐜𝐮𝐭 𝐬𝐜𝐨𝐬 𝐝𝐞 𝐩𝐞 𝐩𝐢𝐚𝐭̦𝐚̆ 𝐬̦𝐢 𝐜𝐞 𝐚 𝐮𝐫𝐦𝐚𝐭 𝐨𝐩𝐞𝐫𝐚𝐭̦𝐢𝐮𝐧𝐢𝐢 𝐄𝐔𝐑𝐎𝐉𝐔𝐒𝐓

Instanța belgiană din Antwerp a condamnat trei persoane ca urmare a investigației EUROJUST în folosirea de către mai multe ferme avicole a unor substanțe contrafăcute care au pus în pericol consumatorul. Substanțele contrafăcute ar fi putut să fie periculoase pentru consumator, iar pentru a preveni orice pericol au fost distruse cantități uriașe de animale și produse provenite de la ferme din Belgia și Olanda în anul 2017. Produsele de contrabandă continuă să fie un pericol deoarece sunt de calitate inferioară, punând în pericol sănătatea consumatorului, dar și pentru că prezintă un mare grad de atractivitate din partea vânătorilor de chilipiruri. Traficul cu produse contrafăcute nu stârnește așa multă emoție în rândul populației, dar poate determina probleme grave pentru comunități mari de persoane.

🔗 https://bit.ly/2Sgs5YZ

5️⃣ 𝐄𝐔𝐑𝐎𝐏𝐎𝐋 𝐭̦𝐢𝐧𝐞 𝐩𝐚𝐬𝐮𝐥 𝐜𝐮 𝐭𝐫𝐚𝐟𝐢𝐜𝐚𝐧𝐭̦𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐦𝐢𝐠𝐫𝐚𝐧𝐭̦𝐢 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐨𝐛𝐭̦𝐢𝐧 𝐢̂𝐧𝐭𝐫𝐞 𝟏𝟑.𝟎𝟎𝟎 𝐬̦𝐢 𝟐𝟏.𝟎𝟎𝟎 𝐞𝐮𝐫𝐨/𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧𝐚̆

750 de ofițeri au desfășurat o operațiune prin care au destructurat o grupare infracțională specializată în traficul de migranți. Au fost arestate 3 persoane care sunt acuzate că au cerut între 13.000 și 21.000 de euro de persoană de la aproximativ 230 de persoane pentru a le transporta în Europa. Sumele sunt impresionante ținând cont că odată ajunse în Europa, victimele erau exploatate, iar modul în care erau transportate era inuman.

🔗 https://bit.ly/3ifCoHw

6️⃣ 𝐃𝐞-𝐚𝐥𝐞 𝐂𝐮𝐫𝐭̦𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐉𝐮𝐬𝐭𝐢𝐭̦𝐢𝐞 𝐚 𝐔𝐧𝐢𝐮𝐧𝐢𝐢 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐧𝐞 𝐢̂𝐧 𝐩𝐫𝐢𝐯𝐢𝐧𝐭̦𝐚 𝐩𝐫𝐨𝐭𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐞𝐢 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢

Ținând cont că în această săptămână a fost ziua mondială a mediului, este important să reținem că mijloacele juridice sunt mijloace esențiale. Activitatea Curții de Justiție a Uniunii Europene a modelat standardele europene privind dreptul persoanei la un mediu sănătos. Ultima hotărâre în acest sens a fost dată acum câteva zile şi a decis că între 2010 și 2016 Germania a depășit sistematic valorile de bioxid de azot din aer. Ungaria a fost vizată în februarie de o hotărâre privind poluarea aerului cu particule în suspensie PM10. România are în continuare probleme cu poluarea de aceste două tipuri. În martie CJUE a decis că un stat membru nu poate autoriza o metodă de captură a unor păsări care să le expună pericolului de a fi rănite. Fiecare decizie este argumentată și putem înțelege mai uşor importanța valorii protejate.

🔗 https://bit.ly/2ScHNV8 (C-637/18)

🔗 https://bit.ly/3g9i2gw (C-900/19)

🔗 https://bit.ly/3vZF0x2 (C-635/18)

7️⃣ 𝐂𝐮𝐫𝐭𝐞𝐚 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧𝐚̆ 𝐚 𝐃𝐫𝐞𝐩𝐭𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐎𝐦𝐮𝐥𝐮𝐢: 𝐬𝐚̆ 𝐯𝐨𝐫𝐛𝐢𝐦 𝐝𝐞spre 𝐝𝐢𝐬𝐜𝐫𝐢𝐦𝐢𝐧𝐚𝐫𝐞 𝐬̦𝐢 𝐯𝐢𝐚𝐭̦𝐚 𝐩𝐫𝐢𝐯𝐚𝐭𝐚̆

Curtea Europeană a Drepturilor Fundamentale ale Omului a stabilit că poliția din România nu a reușit să împiedice protestatarii de extremă dreaptă să invadeze o proiecție de filme, supunând audiența la abuzuri homofobe. Curtea a constatat o încălcare a obligației de a interzice discriminarea, a dreptului la respectarea vieții private și de familie și a libertății de întrunire și de asociere. Cazul se referea la o demonstrație care a avut loc în februarie 2013 la proiecția unui film ce prezenta o familie de același sex, proiecție organizată de asociația ACCEPT. Chiar dacă poliția a oferit o anumită protecție, cinematograful a fost invadat de demonstranți aparent asociați cu o mișcare politică de extremă dreapta care a strigat insulte homofobe și a perturbat proiecția. În acest caz, Curtea a concluzionat că autoritățile nu s-au asigurat că evenimentul poate avea loc în condiții de siguranță și că nu au oferit o protecție adecvată în ceea ce privește demnitatea individuală a reclamanților.

🔗 https://bit.ly/3ggTuSR

8️⃣ 𝐈𝐬𝐫𝐚𝐞𝐥𝐮𝐥 𝐚 𝐚𝐝𝐞𝐫𝐚𝐭 𝐥𝐚 𝐂𝐨𝐧𝐯𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐚 𝐂𝐨𝐧𝐬𝐢𝐥𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐢 𝐢̂𝐦𝐩𝐨𝐭𝐫𝐢𝐯𝐚 𝐭𝐫𝐚𝐟𝐢𝐜𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐞 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧𝐞

Israelul a devenit prima țară din afara Europei care a aderat la convenția Consiliului Europei împotriva traficului de persoane alături alte 46 de state membre ale Consiliului Europei, plus Belarus. România este o țară sursă, de tranzit şi de destinaţie pentru victime ale traficului de persoane. Cu fiecare stat care aderă la această convenție cresc șansele ca destinele unor persoane să fie protejate de abuzurile traficanților care nu ezită să le exploateze.

🔗 https://bit.ly/3cmv60H

9️⃣ 𝐂𝐥𝐚𝐮𝐳𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐚𝐜𝐭𝐮𝐚𝐥𝐞 𝐬𝐭𝐚𝐧𝐝𝐚𝐫𝐝 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐬𝐜𝐡𝐢𝐦𝐛𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐝𝐚𝐭𝐞 𝐢̂𝐧𝐭𝐫𝐞 𝐔𝐄 & 𝐒𝐔𝐀

Comisia Europeană a introdus noile „clauze contractuale standard” care oferă în prezent singura bază legală pentru schimbul de date dintre companii europene și SUA. Clauzele sunt necesare ca urmare a hotărârii date de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, prin care s-a stabilit că datele pot fi transferate către un stat din afara UE doar în condițiile în care respectivul stat oferă un grad de protecție similar cu cel oferit de UE. Faptul că autoritățile din SUA au o mare putere de discreție asupra modului în care folosesc datele descalifică SUA din rândul statelor care oferă protecție adecvată. Uniunea Europeană vizează un nou acord privind protecția datelor cu Statele Unite ale Americii, dar acest acord nu este așteptat în viitorul apropiat.

🔗 https://bit.ly/3z3cnkB

🔗 https://bit.ly/3ifHd3A