600 de milioane de euro pentru redresarea economică a Republicii Moldova

În calitate de vicepreședintă a Delegației la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova, salut anunțul de astăzi al Comisiei Europene, cu privire la mobilizarea sumei de 600 milioane de euro, sub formă de asistență macro-financiară, granturi și investiții directe dinspre UE spre Republica Moldova. 

Vorbim de un efort financiar fără precedent, menit să faciliteze redresarea economică a Republicii Moldova și să încurajeze seria de reforme asumate de autoritățile de la Chișinău, în beneficiul cetățenilor moldoveni. România și Uniunea Europeană, în ansamblul său, rămân solidare cu Republica Moldova și investesc constant în dezvoltarea potențialului socio-economic și în creșterea sustenabilității și rezilienței Republicii Moldova.

Planul anunțat astăzi de Comisia Europeană vizează cinci piloni principali: managementul finanțelor publice și guvernanța economică; economie competitivă, comerț și IMM-uri; infrastructură; educație și angajabilitate; reforma statului de drept și a justiției, iar sumele vor fi alocate doar condiționat de înregistrarea unor progrese vizibile în planul luptei anticorupție și întăririi statului de drept.

Angajamentul pro-european al Președintei Maia Sandu a contat fundamental în acordarea acestui sprijin suplimentar. Însă, în perspectiva alegerilor ce se vor desfășura în Republica Moldova în scurt timp, este nevoie la Chișinău și de un parlament și de un guvern care să lucreze în interesul cetățenilor și să se angajeze hotărât pe calea reformelor, pentru a transforma în beneficii concrete aceste noi oportunități de finanțare. Fără acestea, drumul european al Moldovei rămâne unul complicat şi inegal. 

Republica Moldova a beneficiat, doar în 2020, de sprijin european în valoare de 127 de milioane de euro, bani alocați pentru a ajuta țara să depășească mai ușor criza generată de pandemie. 

Împreună suntem mai puternici. Mulți dintre cetățenii Republicii Moldova știu deja acest lucru, trebuie să îl învețe şi politicienii.