Câteva dintre cele mai importante noutăți din zona justiției, într-o selecție pe care am realizat-o, ca în fiecare săptămână, împreună cu av. dr. Dragoș Ivan.
#ZiInternațională Pe 25 mai s-au împlinit 3 ani de protecție a datelor personale și a societății digitale prin GDPR.
#Șoculsăptămânii Peste 250.000 de copii dispar în fiecare an ca urmare a abuzurilor, violenței domestice, exploatării sau neglijenței.
🔗 https://bit.ly/3vCev0x
🔗 https://bit.ly/3yHYt7r
#Job EUROPOL angajează un Social Media Manager, iar descrierea completă a postului poate fi citită aici:
🔗 https://bit.ly/3yQIljM
#CelMaiBunVideo Orice femeie are dreptul la o viață fără violență, iar următoarea filmare oferă o analiză a Convenției de la Istanbul:
🔗 https://bit.ly/3vzYw38
#Conferință Despre măsurile împotriva comerțului cu bunuri utilizate pentru tortură, tratamente inumane sau degradante sau pentru aplicarea pedepsei cu moartea:
🔗 https://bit.ly/34w1o5e
🔗 https://bit.ly/3c568CT
#Webinar Înregistrați-vă până la 1 iunie 2021, ora 18:00 CEST, pentru un webinar despre construirea de instituții transparente organizat de GRECO și Departamentul Națiunilr Unite pentru Afaceri Economice și Sociale:
🔗 https://bit.ly/3wETRNx
#Soluție Monitorul EUROJUST privind criminalitatea informatică cu cele mai recente evoluții legislative și de jurisprudență în cybercrime poate fi citit aici:
🔗 https://bit.ly/3paagH9
Un centru de resurse pentru identificarea, combaterea și înțelegerea fraudei în cadrul UE care conține exemple concrete, orientări, cunoștințe comune și materiale pentru practicieni:
🔗 https://bit.ly/3yPutGv
#AșaNU Trimiterea facturii la adresa altei persoane constituie o încălcare a dreptului la protecția datelor personale și o astfel de faptă a fost sancționată cu o amendă de 5000 lei.
🔗 https://bit.ly/3fygjCh
👇#DespreJustiție
#MostWanted: Autoritățile din Austria oferă o recompensă de 20.000 de euro pentru informații care ar duce la prinderea lui F.T. condamnat pentru crimă:
🔗 https://bit.ly/2SJ464v
#CapturaSăptămânii: D.I.I.C.O.T. a trimis în judecată o persoană care a încercat să convingă mai multe persoane să agreseze prin împușcare un jurnalist de la o publicație online, ca răzbunare pentru articolele scrise de acesta la adresa sa; s-a predat o armă de foc, semiautomată, calibrul 7,65 mm, şi au existat promisiuni de recompensă financiară:
🔗 https://bit.ly/2SJ46l1
1️⃣ De la distanță, Consiliul Uniunii Europene ne oferă viziune de ansamblu asupra criminalității
2️⃣ Raport: Integrarea perspectivei de gen în bugetul UE: este timpul ca vorbele să se transforme în fapte
3️⃣ OSCE despre ritmul de care avem nevoie în justiție
4️⃣ Parchetul European îşi începe activitatea pe 1 iunie
5️⃣ Fragment dintr-o operațiune EUROJUST încheiată într-un laborator de cocaină
6️⃣ EUROPOL şi manualele pentru construit bombe artizanele online
7️⃣ Poate blamarea victimei să împiedice ancheta? O hotărâre CEDO privind acest subiect
8️⃣ DNA – trafic de influență de 4 milioane de euro
9️⃣ Curtea Constituțională despre obligația de întreținere a copilului de către părinte
1️⃣ 𝐃𝐞 𝐥𝐚 𝐝𝐢𝐬𝐭𝐚𝐧𝐭̦𝐚̆, 𝐂𝐨𝐧𝐬𝐢𝐥𝐢𝐮𝐥 𝐔𝐧𝐢𝐮𝐧𝐢𝐢 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐧𝐞 𝐧𝐞 𝐨𝐟𝐞𝐫𝐚̆ 𝐨 𝐯𝐢𝐳𝐢𝐮𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐚𝐧𝐬𝐚𝐦𝐛𝐥𝐮 𝐚𝐬𝐮𝐩𝐫𝐚 𝐜𝐫𝐢𝐦𝐢𝐧𝐚𝐥𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐢
Consiliul Uniunii Europene a stabilit 10 priorități pentru lupta împotriva criminalității organizate pentru următorii 4 ani. Cu caracter de noutate este setarea combaterii criminalității împotriva mediului drept o prioritate, cu accent asupra identificării companiilor care facilitează această activitate infracțională. Infracționalitatea împotriva mediului este complexă deoarece cuprinde oficiali corupți, companii care par legitime, rețele de spălare de bani și tehnologii moderne.
🔗 https://bit.ly/2ROcoZ6
2️⃣ 𝐑𝐚𝐩𝐨𝐫𝐭: 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐠𝐫𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐩𝐞𝐜𝐭𝐢𝐯𝐞𝐢 𝐝𝐞 𝐠𝐞𝐧 𝐢̂𝐧 𝐛𝐮𝐠𝐞𝐭𝐮𝐥 𝐔𝐄: 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐭𝐢𝐦𝐩𝐮𝐥 𝐜𝐚 𝐯𝐨𝐫𝐛𝐞𝐥𝐞 𝐬𝐚̆ 𝐬𝐞 𝐭𝐫𝐚𝐧𝐬𝐟𝐨𝐫𝐦𝐞 𝐢̂𝐧 𝐟𝐚𝐩𝐭𝐞
Curtea de conturi Europeană a publicat un raport prin care a subliniat că este necesar ca egalitatea de gen să fie reflectată și în modul în care este constituit bugetul, nu doar în politicile publice propuse. De asemenea, a subliniat faptul că bugetul nu trebuie gândit doar pentru a finanța activități explicite, separat, pentru promovarea egalității de gen, ci trebuie ca această dimensiune de gen să fie reflectată în viziunea din spatele bugetului. Accentul trebuie pus pe înțelegerea impactului deciziilor bugetare asupra obiectivelor în materie de egalitate de gen, iar aceste informații să fie folosite pentru a îndepărta inegalitățile create prin modul în care sunt realizate cheltuielile și veniturile.
🔗 https://bit.ly/2RUz89H
3️⃣ 𝐎𝐒𝐂𝐄 𝐝𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐫𝐢𝐭𝐦𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐚𝐯𝐞𝐦 𝐧𝐞𝐯𝐨𝐢𝐞 𝐢̂𝐧 𝐣𝐮𝐬𝐭𝐢𝐭̦𝐢𝐞
Biroul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) a publicat o propunere de politici destinate protecției drepturilor fundamentale în justiție pe perioada măsurilor luate pentru combaterea pandemiei COVID-19. Accentul este pus pe digitalizare, flexibilitatea măsurilor astfel încât să poată fi adaptate la specificul local, obținerea de feedback permanent din partea persoanelor afectate, proporționalitatea măsurilor și finanțarea adecvată a justiției pentru achiziționarea instrumentelor necesare. Există o secțiune care privește introducerea de pedepse pentru a putea combate pandemia. Aceste pedepse trebuie să fie comunicate publicului, clare, precise, definite, proporționale, necesare și doar ca ultimă soluție să constea în privarea de libertate.
🔗 https://bit.ly/3vDM4j0
4️⃣ 𝐏𝐚𝐫𝐜𝐡𝐞𝐭𝐮𝐥 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧 𝐢̂𝐬̧𝐢 𝐢̂𝐧𝐜𝐞𝐩𝐞 𝐚𝐜𝐭𝐢𝐯𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐥𝐚 𝟏 𝐢𝐮𝐧𝐢𝐞
Începând de marțea viitoare, 1 iunie, oricine poate raporta o infracțiune către Parchetul European prin intermediul eppo.europa.eu/en/report-crime , dar doar dacă se aplică condițiile de mai jos. Parchetul European va investiga diferite tipuri de fraudă, frauda transfrontalieră, corupția, spălarea de bani și deturnarea de fonduri UE.
🔗 https://bit.ly/2R2LQ5I
🔗 https://bit.ly/2SJgK3q
5️⃣ 𝐅𝐫𝐚𝐠𝐦𝐞𝐧𝐭 𝐝𝐢𝐧𝐭𝐫-𝐨 𝐨𝐩𝐞𝐫𝐚𝐭̦𝐢𝐮𝐧𝐞 𝐄𝐔𝐑𝐎𝐉𝐔𝐒𝐓 𝐢̂𝐧𝐜𝐡𝐞𝐢𝐚𝐭𝐚̆ 𝐢̂𝐧𝐭𝐫-𝐮𝐧 𝐥𝐚𝐛𝐨𝐫𝐚𝐭𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐜𝐚𝐢𝐧𝐚̆
În Rotterdam a fost descoperit un laborator care producea cocaină la scară industrială. Descoperirea a fost parte dintr-o operațiune mai largă care a cuprins mai multe țări, sute de polițiști, luni de investigații și mai multe mandate europene de arestare. Au fost arestate 9 persoane și a fost confiscată o sumă de 3.4 milioane de euro. Autoritățile din Franța și Olanda au descoperit o cameră secretă în spatele unui zid fals, compartimente ascunse în mașini și un management tipic unei fabrici.
🔗 https://bit.ly/3fykygW
🔗 https://bit.ly/3fzS3ji
6️⃣ 𝐄𝐔𝐑𝐎𝐏𝐎𝐋 𝐬̧𝐢 𝐦𝐚𝐧𝐮𝐚𝐥𝐞𝐥𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐭𝐫𝐮𝐢𝐭 𝐛𝐨𝐦𝐛𝐞 𝐚𝐫𝐭𝐢𝐳𝐚𝐧𝐞𝐥𝐞 𝐨𝐧𝐥𝐢𝐧𝐞
EUROPOL a analizat sesizările privind propaganda teroristă online. Au fost implicați 28 de parteneri internaționali, printre care și România, și au fost înaintate spre analiză 1038 de potențiale materiale care promovează activități teroriste, metode prin care cineva poate planifica un atentat terorist, cum se poate păstra anonimitatea online pe perioada organizării unor activități teroriste sau manuale privind construirea de bombe artizanale. Astfel de analize sunt realizate periodic.
🔗 https://bit.ly/3fuj3jX
7️⃣ 𝐏𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐛𝐥𝐚𝐦𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐯𝐢𝐜𝐭𝐢𝐦𝐞𝐢 𝐬𝐚̆ 𝐢̂𝐦𝐩𝐢𝐞𝐝𝐢𝐜𝐞 𝐚𝐧𝐜𝐡𝐞𝐭𝐚? 𝐎 𝐡𝐨𝐭𝐚̆𝐫𝐚̂𝐫𝐞 𝐂𝐄𝐃𝐎 𝐩𝐫𝐢𝐯𝐢𝐧𝐝 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭 𝐬𝐮𝐛𝐢𝐞𝐜𝐭
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit că autoritățile italiene nu au reușit să protejeze o presupusă victimă a unui viol în grup împotriva victimizării secundare în instanță încălcând art. 8 CEDO privind protecția vieții private. Victimizarea secundară sau blamarea victimei se întâmplă când victima este considerată parțial vinovată pentru trauma suferită. În cazul J.L. contra Italiei s-a constatat că în textul hotărârii judecătorești se găsesc comentarii, devenite publice, prin care s-a făcut referire la bisexualitatea victimei, prejudecăți ale societății italiene privind rolul femeii în societate și asupra libertății sale de a avea relații de scurtă durată. Astfel de prejudecăți pot juca un rol în modul în care este realizată ancheta, putând să se ajungă ca agresorul/agresorii să scape de pedeapsă deoarece anchetatorii nu acordă suficientă greutate spuselor și traumei victimei. În aceste caz cei șapte agresori au fost găsiți nevinovați.
🔗 https://bit.ly/34vos42
🔗 j.mp/2RGNlqP
8️⃣ 𝐃𝐍𝐀 – 𝐭𝐫𝐚𝐟𝐢𝐜 𝐝𝐞 𝐢𝐧𝐟𝐥𝐮𝐞𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐝𝐞 𝟒 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐞𝐮𝐫𝐨
CET Brașov se află în procedură de insolvență din anul 2011, acest lucru fiind solicitat de către Consiliul Local Brașov, unicul acționar al acestei societăți. În prezent, are loc vânzarea în bloc sau pe loturi, la prețul total de 16.843.950 euro. În acest context, în perioada februarie 2021 – martie 2021, o persoană a lăsat să se creadă că are influența necesară pentru a reduce prețul de vânzare al CET Brașov de la 17.000.000 euro la 11.000.000 euro, oferind promisiunea că autorizația de demolare se va obține în scurt timp și că sarcinile de mediu vor fi înlăturate, contra unui “cadou” de 4.000.000 euro mascat într-un contract de consultanță.
🔗 https://bit.ly/3vugvrH
9️⃣ 𝐂𝐮𝐫𝐭𝐞𝐚 𝐂𝐨𝐧𝐬𝐭𝐢𝐭𝐮𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚̆ 𝐝𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐨𝐛𝐥𝐢𝐠𝐚𝐭̦𝐢𝐚 𝐝𝐞 𝐢̂𝐧𝐭𝐫𝐞𝐭̦𝐢𝐧𝐞𝐫𝐞 𝐚 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐥𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐞 𝐜𝐚̆𝐭𝐫𝐞 𝐩𝐚̆𝐫𝐢𝐧𝐭𝐞
Curtea Constituțională a stabilit că dreptul copilului la întreținere din partea ambilor părinți face parte în mod natural din drepturile și îndatoririle părintești. Părintele trebuie să își asume calitatea de părinte indiferent de situația juridică în care se află (căsătoriți, necăsătoriți, despărțiți în fapt sau divorțați). Pornind de la această situație s-a stabilit că indemnizația de creștere a copilului poate fi urmărită silit pentru a fi plătită pensia de întreținere pentru un alt copil decât cel pentru care părintele primește indemnizația. De asemenea, s-a stabilit că întreținerea unui copil se prestează în natură și numai în caz de refuz al executării ei de către părinte se va fixa plata unei pensii bănești.
🔗 https://bit.ly/3i3LvLa