Scrisoare cu privire la deturnarea avionului Ryanair

Am inițiat astăzi, în calitate de co-președintă a Grupului de lucru pentru mass-media din Parlamentul European, o scrisoare către liderii Consiliului European și Comisiei Europene, prin care am cerut acțiuni imediate și ferme cu privire la abuzul comis ieri de regimul ilegitim al lui Aleksander Lukashenko. Condamnăm deturnarea zborului Ryanair FR4978, răpirea și arestarea jurnalistului Roman Protasevich și a partenerei sale, Sofia Sapega, și cerem eliberarea imediată a acestora.

Lukashenko a depășit, prin gestul de ieri, ultimele linii roșii în relațiile cu Uniunea Europeană, punând în pericol viața celor 171 de pasageri aflați la bordul aeronavei și a personalului navigant. Astfel de acte de terorism de stat nu pot fi tolerate, iar acest act de răpire şi piraterie nu poate rămâne fără consecințe dure și fără noi sancțiuni aplicate regimului ilegitim de la Minsk. Lukashenko trebuie izolat imediat.

Începând de ieri, spațiul aerian al Belarusului nu mai este unul sigur pentru aeronavele civile europene, tocmai de aceea am cerut suspendarea imediată a tuturor zborurilor de pasageri care tranzitează Belarusul și închiderea spațiului aerian al UE pentru aeronavele înregistrate în Belarus.Avem nevoie de un răspuns unitar şi clar la această situație, care să descurajeze orice tentativă similară viitoare. Democrația, dreptul la liberă exprimare și libertatea presei sunt elemente fundamentale pentru Uniunea Europeană, iar apărarea lor trebuie să fie efectivă şi imediată. Nu mai e nimic de negociat sau de discutat cu Lukashenko.

Scrisoarea pe larg, mai jos.