Focus pe Justiție 17-23 mai 2021

Vă propun mai jos cea mai recentă selecție de noutăți din domeniul justiției, statului de drept și drepturilor omului, pe care am realizat-o împreună cu av. dr. Dragoș Lucian Ivan.

#ZiInternațională 23 mai este ziua internațională de comemorare a victimelor genocidului şi pentru prevenirea acestei crime

#Concurs Autoritatea Națională de Supraveghere organizează un concurs online de eseuri adresat studenților, având ca temă „Asigurarea protecției datelor în domeniul educațional în contextul pandemiei COVID-19”

🔗 https://bit.ly/2SmuUHy  

#Șoculsăptămânii #InMemoriam În timp ce oamenii părăseau Manchester Arena, după un concert din 22 mai 2017, un sinucigaș a detonat o bombă improvizată care a ucis 23 de persoane și a rănit alte 800 de persoane. 

🔗 https://bbc.in/345RWFh 

#JobRo  🔗 https://bit.ly/3oEedUn  

#CelMaiBunVideo Un material emoționant care marchează zece ani de conflict armat în Siria şi care reunește mai multe voci din lumea justiției: 

🔗 https://bit.ly/3fcaAC0  

#Webinar Despre inițiativa Noul Bauhaus European care aduce Pactul verde în clădirile noastre prin design și arhitectură, pe 27 mai, de la ora 13:30: 

🔗 https://bit.ly/3vpz5Ry 

#Soluție Cum poți contribui la lupta împotriva traficului de animale sălbatice?

🔗 https://bit.ly/3hMJaEn  

#AșaNU Worldclass a primit amendă pentru că a publicat demisia unui fost angajat pe grupul de WhatsApp unde se aflau și colegii acestuia.

🔗 https://bit.ly/34m26SF 

👇#DespreJustiție

#MostWanted: H.M.A. fuge de judecată pentru că a înjunghiat mortal o persoană în 2009. 

🔗 https://eumostwanted.eu/#/messina-denaro-matteo 

#CapturaSăptămânii: D.I.I.C.O.T, în urma a 3 percheziții domiciliare pe teritoriul României și a alte 5 percheziții pe teritoriul unor state vest-europene, în baza unui ordin european de anchetă, a descoperit a doua cea mai mare captură de heroină din Uniunea Europeană din ultimii ani – respectiv 1.452 de kilograme – care au fost transportate, disimulate într-un container cu materiale de construcții, pe ruta Iran-România.

🔗 https://bit.ly/3yAcOCD

1️⃣ Un om bun este un om care are grijă de alți oameni. Să combatem traficul de persoane

2️⃣ Cum stăm cu reciclarea deșeurilor electronice? Acesta este și gunoiul nostru

3️⃣ EUROPOL a mai destructurat un grup infracțional

4️⃣ EUROPOL și EUROJUST deconspiră o fraudă de 26,5 milioane de euro

5️⃣ Pariu pe Parchetul European. Cum va funcționa de la 1 Iunie? 

6️⃣ Nu se uită nimeni strâmb dacă cunoști regulile TVA pentru comerțul electronic

7️⃣ Forțele autoritare din Belarus sunt în competiție să suprime libertatea presei

8️⃣ DNA îi mută din case în celule pe cei care încalcă legea

9️⃣ Ultimele veşti de la ICCJ

🔟 Ce a mai decis Curtea de Justiție a Uniunii Europene

1️⃣ 𝐔𝐧 𝐨𝐦 𝐛𝐮𝐧 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐮𝐧 𝐨𝐦 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐚𝐫𝐞 𝐠𝐫𝐢𝐣𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐚𝐥𝐭̦𝐢 𝐨𝐚𝐦𝐞𝐧𝐢. 𝐒𝐚̆ 𝐜𝐨𝐦𝐛𝐚𝐭𝐞𝐦 𝐭𝐫𝐚𝐟𝐢𝐜𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧𝐞

Traficul cu migranți și traficul de persoane sunt activități de bază ale criminalității organizate. Raportul anual al Centrului european pentru trafic cu migranți oferă o imagine de ansamblu asupra fenomenului, în care se subliniază folosirea de soluții digitale și encriptare. În rândul traficanților, în top 5, se găsesc și cetățeni români.  

🔗 https://bit.ly/3hR1pbJ

2️⃣ 𝐂𝐮𝐦 𝐬𝐭𝐚̆𝐦 𝐜𝐮 𝐫𝐞𝐜𝐢𝐜𝐥𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐞𝐬̦𝐞𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐞𝐥𝐞𝐜𝐭𝐫𝐨𝐧𝐢𝐜𝐞? 𝐀𝐜𝐞𝐬𝐭𝐚 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐬̦𝐢 𝐠𝐮𝐧𝐨𝐢𝐮𝐥 𝐧𝐨𝐬𝐭𝐫𝐮

Cu toate că recuperarea și colectarea deșeurilor electronice în UE s-au îmbunătățit în timp, în România există prea puține astfel de inițiative și prea puține date statistice. UE reciclează în prezent aproximativ 80% din deșeurile electronice pe care le colectează, dar se confruntă cu două probleme importante, anume capacitatea de a verifica conformitatea firmelor care realizează reciclarea cu normele existente, iar a doua este transportul ilegal de astfel de materiale către țări din afara UE. 

🔗 https://bit.ly/3fdbX3c

3️⃣ 𝐄𝐔𝐑𝐎𝐏𝐎𝐋 𝐚 𝐦𝐚𝐢 𝐝𝐞𝐬𝐭𝐫𝐮𝐜𝐭𝐮𝐫𝐚𝐭 𝐮𝐧 𝐠𝐫𝐮𝐩 𝐢𝐧𝐟𝐫𝐚𝐜𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥

Europol a sprijinit Germania și Italia în demontarea unui grup infracțional, presupus afiliat clanului mafiot Camorra, implicat în producerea și distribuirea bancnotelor euro contrafăcute, traficul de droguri și frauda fiscală. 

🔗 https://bit.ly/3bMx3n2

4️⃣ 𝐄𝐔𝐑𝐎𝐏𝐎𝐋 𝐬̦𝐢 𝐄𝐔𝐑𝐎𝐉𝐔𝐒𝐓 𝐝𝐞𝐜𝐨𝐧𝐬𝐩𝐢𝐫𝐚̆ 𝐨 𝐟𝐫𝐚𝐮𝐝𝐚̆ 𝐝𝐞 𝟐𝟔,𝟓 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞

Europol si Eurojust au sprijinit Spania în a destructura o grupare specializată în fraudă cu TVA. Prejudiciul este estimat la 26,5 milioane de euro și a fost nevoie de cooperarea a 5 țări, inclusiv a României. 

🔗 https://bit.ly/3hHb7xo 

5️⃣ 𝐏𝐚𝐫𝐢𝐮 𝐩𝐞 𝐏𝐚𝐫𝐜𝐡𝐞𝐭𝐮𝐥 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧. 𝐂𝐮𝐦 𝐯𝐚 𝐟𝐮𝐧𝐜𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝟏 𝐢𝐮𝐧𝐢𝐞?

Așteptăm cu nerăbdare ca Parchetul European să își înceapă activitatea începând cu 1 iunie 2021, mai ales în condițiile în care a fost creat pentru a se ocupa de cazurile importante de corupție. Sperăm ca activitatea acestei instituții europene să descurajeze fraude viitoare, mai ales în condițiile în care UE urmează să investească sume considerabile pentru a își crește reziliența și a recupera perioada de stagnare sau regres economic din perioada pandemiei. Echipa Parchetului European a fost completată cu 2 candidați din Luxemburg și 2 din Cipru. Finlanda și Slovenia surprind prin dificultatea cu care urmăresc calendarul stabilit pentru a participa în cadrul Parchetului European. 

🔗 https://bit.ly/3hLqsNm

6️⃣ 𝐍𝐮 𝐬𝐞 𝐮𝐢𝐭𝐚̆ 𝐧𝐢𝐦𝐞𝐧𝐢 𝐬𝐭𝐫𝐚̂𝐦𝐛 𝐝𝐚𝐜𝐚̆ 𝐜𝐮𝐧𝐨𝐬̦𝐭𝐢 𝐫𝐞𝐠𝐮𝐥𝐢𝐥𝐞 𝐓𝐕𝐀 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐜𝐨𝐦𝐞𝐫𝐭̦𝐮𝐥 𝐞𝐥𝐞𝐜𝐭𝐫𝐨𝐧𝐢𝐜

Dacă facilitezi vânzarea de bunuri între un cumpărător din UE și un vânzător pe propria platformă este necesar să cunoști faptul că regulile TVA pentru comerțul electronic în UE se schimbă. Începând cu 1 iulie regulile se schimbă, iar plata TVA-ului este o obligație pentru fiecare cetățean UE deoarece reprezintă o sursă a bugetului UE. Nu se poate invoca faptul că nu știai de această schimbare. 

🔗 https://bit.ly/3vcpUUN

🔗 https://bit.ly/3wwJUlf

7️⃣  𝐅𝐨𝐫𝐭̦𝐞𝐥𝐞 𝐚𝐮𝐭𝐨𝐫𝐢𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐁𝐞𝐥𝐚𝐫𝐮𝐬 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐢̂𝐧 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐞𝐭𝐢𝐭̦𝐢𝐞 𝐬𝐚̆ 𝐬𝐮𝐩𝐫𝐢𝐦𝐞 𝐥𝐢𝐛𝐞𝐫𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐩𝐫𝐞𝐬𝐞𝐢

Acțiunile recente îndreptate împotriva TUT.BY, o sursă media independentă în Belarus, cu 20 de milioane de accesări zilnice, reprezintă o încălcare a dreptului la liberă exprimare. Autoritățile se folosesc de investigații pornite de o justiție lipsită de independență și de organe fiscale de control complet supuse regimului, pentru a înscena nereguli care le permit să blocheze activitatea acestor jurnaliști independenți. 

🔗 https://on.ft.com/348MAcy 

8️⃣ 𝐃𝐍𝐀 𝐢̂𝐢 𝐦𝐮𝐭𝐚̆ 𝐝𝐢𝐧 𝐜𝐚𝐬𝐞 𝐢̂𝐧 𝐜𝐞𝐥𝐮𝐥𝐞 𝐩𝐞 𝐜𝐞𝐢 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐢̂𝐧𝐜𝐚𝐥𝐜𝐚̆ 𝐥𝐞𝐠𝐞𝐚

Între 2018 și 2020 un grup infracțional ar fi obținut pe nedrept imobile din fondul locativ de stat sau imobile ale unor proprietari fără moștenitori, prin întocmirea de documente false, contracte de închiriere, contracte de vânzare-cumpărare, procese-verbale de predare-primire locuință, în numele AFI (Administrația Fondului Imobiliar) și al unui notar public. Locuințele se aflau pe raza municipiului București și ar fi intrat în proprietatea statului. Protecția dreptului la proprietate este fundamentală în orice stat democratic, iar astfel de grupări sunt la un pas de fapte mai grave prin care să lipsească de adăpost persoane vulnerabile. 

🔗 https://bit.ly/3wxyWMp 

9️⃣ 𝐔𝐥𝐭𝐢𝐦𝐞𝐥𝐞 𝐯𝐞𝐬̧𝐭𝐢 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐈𝐂𝐂𝐉

Înalta Curte de Casație și Justiție a publicat buletinul casației nr. 2/2020 care surprinde o serie de cauze de interes, precum acțiune în despăgubire pentru infecție nosocomială, încălcarea dreptului la paternitatea operei, taxa de claw-back sau luarea de mită. 

🔗 https://bit.ly/3fK2vDI 

🔟 𝐂𝐞 𝐚 𝐦𝐚𝐢 𝐝𝐞𝐜𝐢𝐬 𝐂𝐮𝐫𝐭𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐉𝐮𝐬𝐭𝐢𝐭̦𝐢𝐞 𝐚 𝐔𝐧𝐢𝐮𝐧𝐢𝐢 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐧𝐞

Printre ultimele evoluții este demn de menționat că Polonia trebuie să înceteze imediat activitățile miniere de la Turow. Este vorba de o mină de cărbune aflată lângă granița cehă, a cărei funcționare a fost prelungită fără a se studia impactul asupra mediului. Astfel a fost încălcată Directiva privind evaluarea efectelor anumitor proiecte publice și private asupra mediului. De asemenea, s-a stabilit că o cerere de protecție internațională nu poate fi respinsă ca inadmisibilă pentru motivul că o cerere de azil anterioară prezentată de aceeași persoană a fost respinsă de Norvegia. Se pune accent pe protecția persoanei. 

🔗 https://bit.ly/3bPgNBL 

🔗 https://bit.ly/3yw5pUR