Delegația USR PLUS a cerut măsuri urgente pentru protejarea șoferilor români de camioane și a mărfurilor pe care le transportă.

Am promis că vom acționa şi am făcut acest lucru. Delegația USR PLUS a cerut măsuri urgente pentru protejarea șoferilor români de camioane și a mărfurilor pe care le transportă.

În ultimele zile, am primit zeci de mesaje de la mai mulți transportatori români, deveniți ținte ale hoților și ale grupărilor de crimă organizată din Europa. Mi-au scris poveștile de groază prin care au trecut, mi-au transmis poze și filme din timpul atacurilor și mi-au semnalat lipsa de acțiune a autorităților europene în ceea ce privește prevenirea unor astfel de incidente și pedepsirea celor vinovați.

Așa cum le-am promis și lor, revin public cu mai multe detalii referitoare la demersurile pe care le-am întreprins până în prezent:

📌 🇪🇺 Delegația USR PLUS din Parlamentul European a adresat o scrisoare Comisiei Europene, în atenția comisarilor Adina Vălean, Ylva Johansson și Nicolas Schmit, responsabili pentru portofoliul transporturilor, respectiv pentru cel al afacerilor interne și cel al locurilor de muncă și al drepturilor sociale.

Am cerut o evaluare clară a riscurilor de securitate cu care se confruntă transportatorii europeni și elaborarea unui set concret de măsuri care să-i protejeze pe șoferi și mărfurile pe care aceștia le transportă. Am amintit cu această ocazie de existența grupului de experți, special creat de Comisie în vederea monitorizării fenomenului și analizării oportunităților de finanțare pentru creșterea securității locurilor de parcare în UE. Am cerut urgentarea publicării concluziilor acestui grup de lucru, astfel încât să putem să facem, pe baza lor, progrese cât mai rapid cu putință.

📌🇫🇷 I-am scris, împreună cu colegii din USR PLUS, ministrului francez de interne, dl. Gérald Darmanin.

De vreme ce asigurarea respectării legii și ordinii publice este o prerogativă a statelor membre, am făcut apel la autoritățile franceze pentru a mobiliza resursele necesare astfel încât să asigure – prin măsuri țintite – protecția transportatorilor care tranzitează Franța, atât pe drumurile naționale, cât și în benzinării sau locuri de parcare. I-am subliniat domnului ministru faptul că noi, la nivelul Parlamentului European, suntem gata să lucrăm îndeaproape cu statele membre pentru a spori cooperarea între autoritățile de aplicare a legii și pentru a derula campanii de prevenție la nivelul întregii Uniuni Europene. 

Totodată, am solicitat investigarea cu celeritate a asasinării șoferului român și a tuturor incidentelor de securitate în care au fost implicați cetățeni români. Cei vinovați trebuie trași la răspundere. Pe termen lung, am propus o colaborare țintită, la nivel bilateral, între autoritățile franceze și cele române pentru monitorizarea și adresarea – încă din fază incipientă – a acestor amenințări de securitate.

📌🇷🇴 L-am contactat, alături de colegii din USR PLUS, pe ministrul român de externe, dl. Bogdan Aurescu.

Am solicitat, în primul rând, implicarea activă și constantă a autorităților române, atât la nivel central cât și prin intermediul serviciilor consulare, pentru a asista șoferii de camion afectați de astfel de incidente. 

Am cerut colaborarea îndeaproape cu statele membre și inițiative pentru a îmbunătăți, într-un mod mai coordonat și mai eficient, securitatea șoferilor de camioane în întreaga Europă. Pachetul de măsuri propuse trebuie să insiste asupra unor elemente precum locurile de parcare sigure, bine iluminate, cu perimetre securizate pentru transportatorii rutieri, bine păzite și cu facilități sanitare decente, dar să se refere şi la sisteme integrate de alertă în caz de incidente şi modalități de a securiza eficient aceste rute pe care le parcurgem cu toții, transportatori şi cetățeni europeni.

Le mulțumesc din nou tuturor celor care ne-au scris și revin cu veşti pe măsură ce primim reacții la solicitările noastre.

Scrisorile pot fi consultate mai jos.