Vă propun mai jos cea mai recentă selecție de noutăți din zona justiției pe care o realizez săptămânal ca parte a rubricii “Focus pe Jusiție”.
#ZiInternațională 15 mai este Ziua familiei, un moment în care trebuie să ne amintim şi importanța combaterii consumului excesiv de alcool, a substanțelor interzise, combaterea violenței domestice.
🔗 bit.ly/3fghiWc
#Șoculsăptămânii Pe forumurile darknet se vând eşantioane de malware şi constructori de ransomware pentru sume cuprinse între 300 şi 4.000 de dolari, iar „Ransomware-as-a-Service” pentru 1900 dolari/an.
🔗 https://bit.ly/3hGNPYD
#JobRo Se scot la concurs 40 de posturi vacante de execuție în cadrul sectorului medical în cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor
🔗 https://bit.ly/3hrKImW
#JobUE EUROJUST angajează un responsabil cu securitatea TIC și se poate aplica până la data de 26.05.2021:
🔗 https://bit.ly/3w9AJ9Y
#CelMaiBunVideo Malware este o formă de infracționalitate cibernetică. Poți afla mai multe despre pericolele la care ești expus aici:
🔗 https://bit.ly/3wbJdgK
#Webinar Te poți înscrie pentru dezbaterea asupra impactului economic al politicilor de mediu asupra competivității firmelor, dar și asupra angajaților de luni, 17.05.2021, 15:00-16:30 CEST:
🔗 http://bit.ly/3h3qVdy
#Infographic Drepturile fundamentale și inteligența artificială
🔗 https://bit.ly/3frbppw
👇#DespreJustiție
#MostWanted: M.D.M. fuge de o condamnare la închisoare pe viață după ce a săvârșit mai multe infracțiuni din ipostaza de şef al Cosa Nostra.
🔗 https://bit.ly/2SSBLch
#CapturaSăptămânii: D.I.I.C.O.T. a destructurat un grup infracțional constituit în scopul săvârşirii de infracţiuni de contrabandă, iar prin percheziții în mai multe județe au fost confiscate peste 15 milioane de ţigarete, indisponibilizate 11 vehicule, printre care şi două ansambluri autotren, sumele de 120.000 de euro, 300.000 de lei, 1.000 de lire şi înscrisuri, iar totul a pornit de la câteva persoane care vindeau în Piața Centrală a Municipiului Buzău.
1️⃣ Cum mai arată libertatea presei în Rusia?
2️⃣ Jocuri, jucării, dar protejați-vă datele personale. Ce mai poate face un “ursuleț de pluș”?
3️⃣ Traficul ilegal cu obiecte de artă nu se face de amorul artei, ci pentru profit
4️⃣ Vrei să îți dublezi banii în 2 zile? Poți să îi pierzi pe toți dacă te lași păcălit
5️⃣ 5 persoane și 5 tone de țigări contrafăcute
6️⃣ DNA se intersectează cu lumea fotbalului, dar nu dă cartonaș roșu, ci trimiteri în judecată
7️⃣ Cum ne amintește Înalta Curte de Casație și Justiție ce drepturi avem? Buletinul jurisprudenței
1️⃣ 𝐂𝐮𝐦 𝐦𝐚𝐢 𝐚𝐫𝐚𝐭𝐚̆ 𝐥𝐢𝐛𝐞𝐫𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐩𝐫𝐞𝐬𝐞𝐢 𝐢̂𝐧 𝐑𝐮𝐬𝐢𝐚?
Conturile bancare ale Radio Free Europe/Radio Liberty din Rusia au fost blocate ca urmare a intervenției executorilor judecătorești pentru neplata unor amenzi de aproximativ 950.000 de dolari. Acest lucru reprezintă o nouă escaladare a conflictului care există între jurnaliștii independenți din Rusia și autoritățile care încearcă să controleze libertatea presei prin controale, amenzi, executări în caz de neplată a amenzilor și presiuni politice. Într-un stat autoritar poate să devină destul de ușor să primești sancțiuni cu amenda cât timp continui să profesezi în baza valorilor democratice. Rusia este un exemplu de stat în care a fost creat cadrul legislativ necesar pentru a permite sancționarea jurnaliștilor care își fac meseria în spiritul valorilor democratice. Puterea presei este importantă pentru protecția drepturilor noastre fundamentale, iar noi trebuie să ținem un echilibru între scepticismul care ne îndeamnă să nu avem încredere niciodată în presă și naivitatea de a primi de-a gata orice informație.
🔗 https://bit.ly/3uPuCrm
2️⃣ 𝐉𝐨𝐜𝐮𝐫𝐢, 𝐣𝐮𝐜𝐚̆𝐫𝐢𝐢, 𝐝𝐚𝐫 𝐩𝐫𝐨𝐭𝐞𝐣𝐚𝐭̦𝐢-𝐯𝐚̆ 𝐝𝐚𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐧𝐚𝐥𝐞. 𝐂𝐞 𝐦𝐚𝐢 𝐩𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐟𝐚𝐜𝐞 𝐮𝐧 “𝐮𝐫𝐬𝐮𝐥𝐞𝐭̦ 𝐝𝐞 𝐩𝐥𝐮𝐬̦”?
Așteptările noastre de la jucării au crescut foarte mult, mai ales în contextul în care au apărut jucăriile inteligente (#SmartToys). Ne dorim să oferim copiilor noștri jucării care să îi învețe cum să adune, să construiască, să își folosească imaginația, limbajul sau creativitatea. Pe măsură ce jucările devin mai inteligente crește riscul ca acestea să prelucreze date persoanele despre noi, precum vocea, imaginea rezultând în probleme de securitate și confidențialitate de care ar trebui să fim conștienți. Săptămâna aceasta centrul de combaterea a infracționalității cibernetice a EUROPOL a atras atenția asupra acestor pericole și a tras un semnal de alarmă în privința realizării unei cercetări înainte de a cumpăra o astfel de jucărie. Este important de știut ce fel de date persoanele stochează jucăria, dacă înregistrează vocea și dacă aceste date sunt partajate.
🔗 https://bit.ly/2SV3ZmH
🔗 https://bit.ly/3w9qz9r
3️⃣ 𝐓𝐫𝐚𝐟𝐢𝐜𝐮𝐥 𝐢𝐥𝐞𝐠𝐚𝐥 𝐜𝐮 𝐨𝐛𝐢𝐞𝐜𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐚𝐫𝐭𝐚̆ 𝐧𝐮 𝐬𝐞 𝐟𝐚𝐜𝐞 𝐝𝐞 𝐚𝐦𝐨𝐫𝐮𝐥 𝐚𝐫𝐭𝐞𝐢, 𝐜𝐢 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐩𝐫𝐨𝐟𝐢𝐭
Pandora V este denumirea operațiunii INTERPOL ce s-a desfășurat în 31 de țări, inclusiv în România. A rezultat în 67 de arestări și 56.400 bunuri culturale recuperate, fiind o destructurare a unor rețele internaționale care se specializaseră în traficul de artă. Au fost recuperate sculpturi, picturi, monezi, mobilă și obiecte de artă a căror valoare era exploatată de lumea infracțională. Traficul de obiecte de artă se caracterizează printr-un prejudiciu material rezultat din furtul unor astfel de obiecte, dar și de un prejudiciu cultural deoarece de multe ori aceste obiecte reprezintă repere ale culturii unor popoare. Traficul de artă nu este un subiect care să atragă atenția deoarece pentru majoritatea dintre noi este dificil să identificăm diferențele dintre o operă de artă de milioane de euro și un obiect hand-made, dar traficanții pot să ascundă aceste obiecte cu mare dibăcie pentru ca apoi să le vândă pentru un profit uriaș. Conform Raportului din 2020 privind Piața de Artă, valoarea tranzacțiilor pentru anul 2019 a fost de 64 de miliarde de euro.
🔗 https://bit.ly/3w9BnUW
🔗 https://bit.ly/2SSCDh3
4️⃣ 𝐕𝐫𝐞𝐢 𝐬𝐚̆ 𝐢̂𝐭̦𝐢 𝐝𝐮𝐛𝐥𝐞𝐳𝐢 𝐛𝐚𝐧𝐢𝐢 𝐢̂𝐧 𝟐 𝐳𝐢𝐥𝐞? 𝐏𝐨𝐭̦𝐢 𝐬𝐚̆ 𝐢̂𝐢 𝐩𝐢𝐞𝐫𝐳𝐢 𝐩𝐞 𝐭𝐨𝐭̦𝐢 𝐝𝐚𝐜𝐚̆ 𝐭𝐞 𝐥𝐚𝐬̦𝐢 𝐩𝐚̆𝐜𝐚̆𝐥𝐢𝐭
Ai muncit, ai bani, îţi cumperi un portofoliu de la broker şi te rogi să fie cu noroc. Succes! Dacă lucrezi cu profesioniști care îți explică riscurile și oportunitățile ai posibilitatea de a face investiții profitabile, dar dacă pleci urechea la promisiuni exagerate ai toate șansele să fii manipulat de escroci care te îmbie la investiții. EUROPOL a coordonat o operațiune lansată în Bulgaria, Polonia, Suedia, Letonia, Spania, Macedonia de Nord și Israel ca răspuns la faptul că 6 persoane au reușit să fraudeze 30 milioane de euro de la persoane care le-au picat în capcană. Ofereau oportunitatea de a face investiții și a câștiga într-un timp extrem de scurt sume colosale.
🔗 https://bit.ly/3oqOi2f
5️⃣ 𝟓 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐬̦𝐢 𝟓 𝐭𝐨𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐭̦𝐢𝐠𝐚̆𝐫𝐢 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐚𝐟𝐚̆𝐜𝐮𝐭𝐞
EUROPOL a coordonat o operațiune prin care a combătut traficul de țigări contrafăcute printr-o serie de raiduri în Nantes, Montpellier și Rodez. În România fenomenul este întâlnit, iar autoritățile au destructurat grupări infracționale care foloseau drone pentru a trece țigări ilegal peste graniță (o dronă venind din Ucraina căra câte 500 pachete cu ţigări de provenienţă ucraineană în valoare de 5.850 lei) sau prin traversarea munților la o altitudine de 1.930 metri, cu colete voluminoase duse efectiv în spate. Contrabanda se face sub multe forme, iar de fiecare dată când observăm astfel de produse trebuie să ne imaginăm ce mult efort investesc aceste grupări pentru a ne oferi produse de calitate inferioară.
🔗 https://bit.ly/3tW0VDO
6️⃣ 𝐃𝐍𝐀 𝐬𝐞 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐬𝐞𝐜𝐭𝐞𝐚𝐳𝐚̆ 𝐜𝐮 𝐥𝐮𝐦𝐞𝐚 𝐟𝐨𝐭𝐛𝐚𝐥𝐮𝐥𝐮𝐢, 𝐝𝐚𝐫 𝐧𝐮 𝐝𝐚̆ 𝐜𝐚𝐫𝐭𝐨𝐧𝐚𝐬̦ 𝐫𝐨𝐬̦𝐮, 𝐜𝐢 𝐭𝐫𝐢𝐦𝐢𝐭𝐞𝐫𝐢 𝐢̂𝐧 𝐣𝐮𝐝𝐞𝐜𝐚𝐭𝐚̆
Doi reprezentanți ai unui club de fotbal din Arad au fost trimiși în judecată deoarece ar fi promis suma de 70.000 lei jucătorilor din cadrul unei echipe de fotbal din Suceava pentru ca aceștia să câștige meciul pe care îl aveau de jucat cu o echipă de fotbal rivală (din Sfântu Gheorghe). Tot în aceeași perioadă au promis 80.000 lei sau 40.000 lei jucătorilor de la o altă echipă, din Brăila, pentru ca aceștia să câștige ori să termine la egalitate meciul pe care îl aveau de jucat cu aceeași echipă de fotbal rivală. Miza acestor demersuri era ca echipa din Arad pe care cei doi inculpați o reprezentau să promoveze în Liga 1.
🔗 https://bit.ly/3yh6v6P
7️⃣ 𝐂𝐮𝐦 𝐧𝐞 𝐚𝐦𝐢𝐧𝐭𝐞𝐬̦𝐭𝐞 𝐈̂𝐧𝐚𝐥𝐭𝐚 𝐂𝐮𝐫𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐂𝐚𝐬𝐚𝐭̦𝐢𝐞 𝐬̦𝐢 𝐉𝐮𝐬𝐭𝐢𝐭̦𝐢𝐞 𝐜𝐞 𝐝𝐫𝐞𝐩𝐭𝐮𝐫𝐢 𝐚𝐯𝐞𝐦? 𝐁𝐮𝐥𝐞𝐭𝐢𝐧𝐮𝐥 𝐣𝐮𝐫𝐢𝐬𝐩𝐫𝐮𝐝𝐞𝐧𝐭̦𝐞𝐢
Înalta Curte de Casație și Justiție a publicat buletinul jurisprudenței care reprezintă o culegere de decizii din anul 2020. Trecerea în revistă arată ce importantă este această instituție din moment ce ajunge să reglementeze modul în care sunt tratate afirmațiile defăimătoare, dreptul de autor asupra programului informatic, invocarea unui prejudiciu moral cu caracter continuu, nelegala constatare a încălcării legislației audiovizualului sau contestarea măsurii carantinării zonale. Acestea sunt doar câteva dintre exemplele de probleme juridice care au primit o rezolvare definitivă pe care trebuie să o cunoaștem și să o respectăm toți.
🔗 https://bit.ly/2RUlUJR
🔗 https://bit.ly/3tPXNZY