Focus pe Justiție 3-9 mai 2021

Vă propun mai jos cea mai recentă selecție de noutăți din domeniul justiției, statului de drept și drepturile omului, pe care am realizat-o împreună cu av. dr. Dragoș Lucian Ivan.

#ZiInternațională de Ziua Europei (9 mai) am sărbătorit pacea și unitatea în Europa fiind marcată ziua istorică în care a fost pronunțată declarația Schuman, dar și Ziua Independenței României

#Șoculsăptămânii Bărbatul care și-a vândut contul bancar unor infractori români pentru 500 euro a fost pedepsit cu 6 luni de închisoare deoarece a facilitat astfel spălarea de bani. 

🔗 https://bit.ly/3uJqbOs

#Stagiu Vrei să protejezi drepturile fundamentale? Până pe 28 mai 2020, ora 13:00 CET, te poți înscrie pentru un stagiu aici: 

🔗 https://bit.ly/3hpNmKf

#Job EUROPOL caută un manager social media cu experiență dovedită în gestionarea și creșterea rețelelor sociale.

🔗 ow.ly/T0fh50EGfpH

#CelMaiBunVideo Ce este proprietatea intelectuală și de ce este importantă? 

🔗 https://bit.ly/3xXjASN

#Soluție Consultați ghidul asupra confidențialității orașului inteligent. 

🔗 https://bit.ly/3hbs7LS

#UE Comisia Europeană propune un regulament privind inteligența artificială 

🔗 https://bit.ly/3uxoUdu

👇#DespreJustiție

#MostWanted: H.C. fuge de o condamnare de 12 ani pentru tentativă de omor după ce a împușcat două persoane pornind de la o ceartă între copii. https://eumostwanted.eu/#/hulters-christo 

#CapturaSăptămânii: D.I.I.C.O.T. a destructurat un grup infracțional constituit în scopul săvârşirii de infracţiuni specifice compromiterii şi fraudării de instrumente de plată electronică/carduri bancare la bancomate aflate pe teritoriul statului Israel, cu scopul de a obţine foloase injuste.

1️⃣ Despre tortură și controlul frontierelor

2️⃣ Protecția drepturilor înseamnă vieți salvate

3️⃣ Tutunul rămâne best-seller când vine vorba de infracțiunea de contrabandă

4️⃣ Cine știe ce este șofranul? Contrabandiștii îi știu valoarea

5️⃣ Raport Amnesty Internațional asupra pedepsei cu moartea și a execuțiilor

6️⃣ O situație din Franța. Pe mâinile cui ajung banii când are loc spălarea de bani?

7️⃣ O situație din Suedia. Cum devine nerentabil “sportul” spălării de bani? 

8️⃣ CEDO face dreptate justiției din Polonia

1️⃣ 𝐃𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐭𝐨𝐫𝐭𝐮𝐫𝐚̆ 𝐬̦𝐢 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐨𝐥𝐮𝐥 𝐟𝐫𝐨𝐧𝐭𝐢𝐞𝐫𝐞𝐥𝐨𝐫

Nimeni nu trebuie să folosească tortura niciodată, în niciun fel de circumstanțe. Din păcate, există din ce în ce mai multe cazuri în care refugiații sau migranții sunt torturați și batjocoriți, prin folosirea disproporționată a forței, folosirea de arme cu electroșocuri sau arme albe, dezbrăcarea forțată, amenințări cu arme sau tratamente inumane în locuri de detenție. Avem nevoie de un cadru juridic precis care să impună respectarea normelor de protecție a drepturilor fundamentale. În Raportul anual asupra folosirii torturii în zone de frontieră, realizat de către 𝘉𝘰𝘳𝘥𝘦𝘳 𝘝𝘪𝘰𝘭𝘦𝘯𝘤𝘦, putem observa aceste tipare ale abuzurilor sistemice. 

🔗 https://bit.ly/3vLIQtc

2️⃣ 𝐏𝐫𝐨𝐭𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐚 𝐝𝐫𝐞𝐩𝐭𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐢̂𝐧𝐬𝐞𝐚𝐦𝐧𝐚̆ 𝐯𝐢𝐞𝐭̦𝐢 𝐬𝐚𝐥𝐯𝐚𝐭𝐞

Țările europene urmăresc în permanență îmbunătățirea politicilor care îi vizează pe refugiații și migranții care traversează Marea Mediterană. Situația este deosebit de sensibilă deoarece discutăm atât de siguranța cetățenilor europeni, cât și de cea a celor care își riscă viața în căutarea unui trai mai bun. Statele nu reușesc întotdeauna să protejeze refugiații și migranții care încearcă să ajungă în Europa prin Marea Mediterană, iar această realitatea declanșează luări de poziții oficiale. Cea mai recentă este cea a 𝘊𝘰𝘮𝘪𝘴𝘢𝘳𝘶𝘭𝘶𝘪 𝘊𝘰𝘯𝘴𝘪𝘭𝘪𝘶𝘭𝘶𝘪 𝘌𝘶𝘳𝘰𝘱𝘦𝘪 𝘱𝘦𝘯𝘵𝘳𝘶 𝘋𝘳𝘦𝘱𝘵𝘶𝘳𝘪𝘭𝘦 𝘖𝘮𝘶𝘭𝘶𝘪, 𝘋𝘶𝘯𝘫𝘢 𝘔𝘪𝘫𝘢𝘵𝘰𝘷𝘪𝘤́, cu ocazia prezentării raportului care vizează situațiile periculoase în care ajung refugiații și migranții în timpul călătoriilor lor organizate în condiții extreme. 

🔗 bit.ly/ADistressCall

3️⃣ 𝐓𝐮𝐭𝐮𝐧𝐮𝐥 𝐫𝐚̆𝐦𝐚̂𝐧𝐞 𝐛𝐞𝐬𝐭-𝐬𝐞𝐥𝐥𝐞𝐫 𝐜𝐚̂𝐧𝐝 𝐯𝐢𝐧𝐞 𝐯𝐨𝐫𝐛𝐚 𝐝𝐞 𝐢𝐧𝐟𝐫𝐚𝐜𝐭̦𝐢𝐮𝐧𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐚𝐛𝐚𝐧𝐝𝐚̆

Continuă să existe organizații infracționale care vând produse în mod ilegal, dar și cumpăratori care încurajează aceste practici. 𝘌𝘜𝘙𝘖𝘑𝘜𝘚𝘛 a destructurat o astfel de rețea, prin sprijinirea cooperării dintre autoritățile belgiene, franceze și olandeze. Au fost arestate 12 persoane în urma percheziției a 28 de locuri, constatându-se că au avut un profit de 1 milion de euro numerar. Cine practică contrabanda? Cine dorește să te înșele, să îți ofere un produs inferior pentru care nu va răspunde ulterior. Dacă cumperi de la magazin și nu ești mulțumit, ai posibilitatea de a cere ajutorul protecției consumatorului. Ce faci când cumperi de la comercianți neautorizați pe sub mână? Pierzi bani și sănătate. 

🔗 https://bit.ly/2QWw4JT

4️⃣ 𝐂𝐢𝐧𝐞 𝐬̦𝐭𝐢𝐞 𝐜𝐞 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐬̦𝐨𝐟𝐫𝐚𝐧𝐮𝐥? 𝐂𝐨𝐧𝐭𝐫𝐚𝐛𝐚𝐧𝐝𝐢𝐬̦𝐭𝐢𝐢 𝐢̂𝐢 𝐬̦𝐭𝐢𝐮 𝐯𝐚𝐥𝐨𝐚𝐫𝐞𝐚

𝘌𝘜𝘙𝘖𝘗𝘖𝘓 a sprijinit autoritățile din Spania în capturarea unei rețele de traficanți de șofran care obținea un profit de 10 milioane de euro prin amestecarea șofranului cu alte ierburi și chimicale. Odată ce își păcăleau clienții, aceștia reușeau să se folosească de banii obținuți ilegal prin spălarea acestora în cadrul unei rețele transfrontaliere care implica transferuri bancare dinspre o bancă din Spania către firme de pe întreg continentul. Când nu se putea face acest lucru prin tranzacții bancare, erau folosiți cărăuși care transportau fizic pachetele de bani. Au fost arestate 17 persoane și s-au confiscat mașini de lux, sute de kilograme de șofran, bijuterii și sume de bani. 

🔗 https://bit.ly/2RADger

5️⃣ 𝐑𝐚𝐩𝐨𝐫𝐭 𝐀𝐦𝐧𝐞𝐬𝐭𝐲 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐚𝐬𝐮𝐩𝐫𝐚 𝐩𝐞𝐝𝐞𝐩𝐬𝐞𝐢 𝐜𝐮 𝐦𝐨𝐚𝐫𝐭𝐞𝐚 𝐬̦𝐢 𝐚 𝐞𝐱𝐞𝐜𝐮𝐭̦𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫

Când o să aibă loc eliminarea pedepsei capitale? În acest moment, raportul 𝘈𝘮𝘯𝘦𝘴𝘵𝘺 𝘐𝘯𝘵𝘦𝘳𝘯𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯𝘢𝘭 surprinde o realitate dură în care, cu toate că nu se știe amploarea adevărată a fenomenului deoarece datele sunt clasificate, în 2020, China rămâne pe primul loc în aplicarea pedepsei cu moartea. Prin puterea sa economică și politică, China poate influența alte state să păstreze pedeapsa cu moartea. Această pedeapsă are atât susținători, cât și critici vehemenți, dar dincolo de argumentele emoționale trebuie reținut faptul că este o soluție finală care nu permite îndreptarea situației în cazul unor erori judiciare.

🔗 https://bit.ly/3uyzCAv 

🔗 https://bit.ly/3tu25Wz

6️⃣ 𝐎 𝐬𝐢𝐭𝐮𝐚𝐭̦𝐢𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐅𝐫𝐚𝐧𝐭̦𝐚. 𝐏𝐞 𝐦𝐚̂𝐢𝐧𝐢𝐥𝐞 𝐜𝐮𝐢 𝐚𝐣𝐮𝐧𝐠 𝐛𝐚𝐧𝐢𝐢 𝐜𝐚̂𝐧𝐝 𝐚𝐫𝐞 𝐥𝐨𝐜 𝐬𝐩𝐚̆𝐥𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐛𝐚𝐧𝐢?

𝘚𝘶𝘱𝘳𝘢𝘷𝘦𝘨𝘩𝘦𝘵𝘰𝘳𝘶𝘭 𝘧𝘪𝘯𝘢𝘯𝘤𝘪𝘢𝘳 𝘢𝘭 𝘍𝘳𝘢𝘯𝘵̦𝘦𝘪 𝘢 𝘢𝘮𝘦𝘯𝘥𝘢𝘵 𝘢𝘳𝘪𝘱𝘢 𝘥𝘦 𝘢𝘴𝘪𝘨𝘶𝘳𝘢̆𝘳𝘪 𝘢 𝘉𝘕𝘗 𝘗𝘢𝘳𝘪𝘣𝘢𝘴 cu 2,5 milioane de euro pentru faptul că nu a luat toate măsurile necesare pentru combaterea spălării banilor. Spălarea banilor destabilizează economia, ne sărăcește pe fiecare dintre noi și alimentează corupţia. Amenda pare mare, dar conform Bancii Mondiale, doar de pe urma corupţiei, anual, sunt generate fonduri de peste 1000 de miliarde de dolari (circa 2,5% din PIB-ul mondial), fonduri care necesită într-un oarecare mod a fi ”spălate”. 

🔗 https://bit.ly/3h7maj8

7️⃣ 𝐎 𝐬𝐢𝐭𝐮𝐚𝐭̦𝐢𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐒𝐮𝐞𝐝𝐢𝐚. 𝐂𝐮𝐦 𝐝𝐞𝐯𝐢𝐧𝐞 𝐧𝐞𝐫𝐞𝐧𝐭𝐚𝐛𝐢𝐥 𝐬𝐩𝐨𝐫𝐭𝐮𝐥 𝐬𝐩𝐚̆𝐥𝐚̆𝐫𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐛𝐚𝐧𝐢? 

Nasdaq Stockholm a amendat Swedbank cu 5,50 milioane de dolari pentru faptul că nu a implementat cele mai eficiente măsuri pentru a preveni spălarea banilor. Evaluarea a vizat perioada cuprinsă între între decembrie 2016 și februarie 2019. Banii sunt mutați de către lumea infracțională prin aceleași mijloace pe care le folosim și noi. Băncile au obligația de a implementa cele mai performante filtre pentru a preveni ca banii proveniți din infracțiuni să poată fi folosiți pentru a finanța noi infracțiuni sau stiluri de viață opulente. De fiecare dată când nu reușesc să facă acest lucru, o să constatăm o creștere a inegalităților sociale, o creștere a gradului de infracționalitate și un curaj crescut al infractorilor în societate. 

🔗 https://bit.ly/3txHVv5

8️⃣ 𝐂𝐄𝐃𝐎 𝐟𝐚𝐜𝐞 𝐝𝐫𝐞𝐩𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐣𝐮𝐬𝐭𝐢𝐭̦𝐢𝐞𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐏𝐨𝐥𝐨𝐧𝐢𝐚

𝘊𝘶𝘳𝘵𝘦𝘢 𝘌𝘶𝘳𝘰𝘱𝘦𝘢𝘯𝘢̆ 𝘢 𝘋𝘳𝘦𝘱𝘵𝘶𝘳𝘪𝘭𝘰𝘳 𝘖𝘮𝘶𝘭𝘶𝘪 (𝘊𝘌𝘋𝘖) este de acord că în Polonia au avut loc abateri de la lege, abateri care au rezultat în afectarea independenței sistemului de justiție, dar și în numirea unor judecători cu încălcarea legii. Această constatare s-a făcut într-un dosar care a pornit de la un mistreț flămând și un antreprenor hotărât să aibă acces la o justiție care să respecte standardele europene. În ultimii ani am putut constata cum autoritățile poloneze au reușit să preia controlul asupra instanțelor, slăbindu-le independența și crescând nivelul de imixtiune politică. 

🔗 https://bit.ly/3bbqQk6