Consolidarea democrației, libertății și pluralismului mass-media în UE

Am luat astăzi cuvântul în cadrul ședinței comune a Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) și a Comisiei pentru afaceri juridice (JURI) pe tema consolidării democrației, libertății și pluralismului mass-media în UE, subiect pentru care sunt responsabilă Renew.

Procesele strategice împotriva participării publice reprezintă o amenințare directă la adresa democrațiilor noastre și a proiectului european, așa cum îl știm. SLAPP nu e altceva decât o problemă europeană care are nevoie de un răspuns coordonat european. Am amintit în cadrul intervenției despre cele mai recente astfel de procese intentate împotriva mai multor jurnaliști de investigație români și a platformelor media la care sunt afiliați, tocmai pentru că scoseseră la iveală afaceri ilegale cu echipamente medicale în plină pandemie sau cazuri sfâșietoare de violuri și abuzuri sexuale împotriva minorilor. Astfel de situații sunt din ce în ce mai prezente peste tot în Europa. Avem nevoie de o Directivă europeană anti-SLAPP, cel târziu până la finalul anului. Grupuri civice, academice și de avocați și-au unit deja eforturile și au venit cu o propunere curajoasă, fundamentată tocmai pe realitățile pe care le trăim.

Este timpul să acționăm și să-i apărăm coordonat pe cei care veghează zi de zi asupra respectării drepturilor noastre, asupra legalității cheltuirii banilor publici și asupra bunei funcționări a statului de drept.

Mai multe detalii: https://bit.ly/33HiYTp