Intervenție privind Programul “Justiție” 2021-2027.

Am încheiat ziua de lucru de ieri în plenul Parlamentului European, acolo unde am vorbit despre Programul “Justiție” 2021-2027. 

În calitate de raportor al grupului Renew Europe pentru acest subiect, mă bucur că am reușit să obținem în final un text echilibrat, după runde de negocieri care nu au fost deloc uşoare. 

60% din bugetul de 305 milioane de euro vor fi direcționați către promovarea statului de drept, a independenței și a imparțialității sistemului judiciar, precum și pentru formarea juridică. De asemenea, şi cele 10% din marja de flexibilitate vor fi fonduri alocate proiectelor care își propun promovarea statului de drept în Uniunea Europeană.  

Patru apeluri de finanțare au fost deja lansate, iar un altul va fi publicat în luna mai. Încurajez toate instituțiile şi organizațiile eligibile să aplice cu încredere şi să folosească aceste fonduri pentru consolidarea statului de drept.

Colegului meu eurosceptic care a afirmat ca fondurile din Programul Justiție finanțează “propaganda UE” i-am răspuns că asta trebuie să facem, să continuăm această „propagandă bună” pentru statul de drept şi valorile Uniunii. Doar aşa apărăm independența magistraților sau libertatea de exprimare  – aceea care îi permite inclusiv lui să îşi exprime nemulțumirile, atunci când ele există.

Intervenția completă poate fi urmărită aici: https://www.facebook.com/RamonaVictoriaStrugariu/videos/2822159991377708