Intervenție privind descărcarea de gestiune a Curții de Justiție a Uniunii Europene

Am luat în această după-amiază cuvântul în plen, în calitate de raportor al Parlamentului European pentru descărcarea de gestiune a Curții de Justiție a Uniunii Europene şi raportor Renew Europe pentru agențiile din zona justiției şi afacerilor interne. Am făcut o trecere în revistă a concluziilor rapoartelor, cu cele mai importante repere:

𝗖𝘂𝗿𝘁𝗲𝗮 𝗱𝗲 𝗝𝘂𝘀𝘁𝗶𝘁̦𝗶𝗲 𝗮 𝗨𝗻𝗶𝘂𝗻𝗶𝗶 𝗘𝘂𝗿𝗼𝗽𝗲𝗻𝗲 poate fi considerată o instituție-model pentru felul în care a funcționat în 2019, pentru adaptabilitatea sa la noile tehnologii, pentru eficiența financiară și pentru standardele înalte și profesionalismul de care a dat dovadă în timpul deliberărilor sale. 

Dincolo de aceste aspecte, am atras atenția asupra importanței pe care trebuie să o acordăm resurselor umane, dincolo de evaluarea rezultatelor financiare. Odată cu suplimentarea numărului judecătorilor, trebuie să creștem proporțional și numărul personalului tehnic, tocmai pentru a avea o diviziune a muncii mai clară și a evita situațiile de epuizare totală în rândul angajaților. În ceea ce privește transparența instituțională, am toată încrederea că, deși actualele eforturi sunt consistente, vom vedea în curând un progres mai mare și în acest sens, iar CV-urile și declarațiile de interese ale membrilor vor fi publicate și pe site-ul Curții. 

Totodată, declararea lipsei conflictelor de interese – pentru toate instituțiile – trebuie să se facă de către o entitate independentă a Uniunii Europene și nu de către acele persoane care sunt evaluate.

𝗘𝗔𝗦𝗢: După câțiva ani în care i-a fost amânată descărcarea de gestiune din cauza management-ului defectuos al fostei conduceri, am luat notă de schimbările pozitive și de angajamentele noului director executiv al Biroului European de Sprijin pentru Azil (EASO). S-au înregistrat progrese semnificative mai ales în ceea ce privește sistemenele de guvernanță și de control intern. 

𝗙𝗥𝗢𝗡𝗧𝗘𝗫:  Pentru Frontex am decis amânarea descărcării de gestiune până în momentul în care vor fi rezolvate o serie de probleme semnalate, mai ales că vorbim de o agenție fanion în ceea ce privește asigurarea securității granițelor externe. Avem nevoie de asumare și de un angajament ferm din partea conducerii instituției în ceea ce privește îndeplinirea priorităților din mandat. Până acum, aceste acțiuni au fost rezervate, tocmai de aceea am decis înființarea unui grup de lucru în Parlamentul European care să vină în ajutorul conducerii Frontex și să propună soluții concrete la problemele cu care se confruntă. 

Intervenția pe larg poate fi urmărită aici: https://www.facebook.com/RamonaVictoriaStrugariu/videos/263751288781022